Danas i sjutra OBILNE KIŠE i olujni južni vjetar – Moguće i poplave u gradovima

Za ponedjeljak i utorak (26-27.9.2022. godine) područje Crne Gore i region (sjeverozapad Albanije, jug BiH i dio Dalmacije) biće pod uticajem ciklona. Ovaj meteorološki sistem usloviće jako nestabilno vrijeme sa obilnom kišom i jakim kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra, saopšteno je iz Hidrometeorološkog Zavoda Crne Gore (HMZCG).

„Na području Crne Gore, u primorskim predjelima, u planinskom zaleđu Jadrana, u centralnim, jugoistočnim i zapadnim predjelima očekuje se obilna količina kiše, naročito na jugoistoku Crne Gore i u širem regionu Podgorice prema granici sa Albanijom. U višim predjelima na sjeveru i duž obale jak na udare olujni vjetar južnih smjerova. Takođe, potencijalno moguće su kratkotrajne olujno-vremenske nepogode (olujni oblaci sa jakom kišom, kratkotrajno jakim olujnim vrtložnim udarima vjetra i jake grmljavinske procese)“, stoji u saopštenju.

Kako su naveli iz HMZCG, nestabilne vremenske prilike nastaviće se skoro svakodnevno sa kišom i grmljavinom, i nakon utorka sve do subote 1. oktobra.

„Ova meteorološka situacija, na primorju, u planinskom zaleđu obale, a ponegdje i u centralnim predjelima potencijalno može da generiše kratkotrajne probleme zbog naglog priliva obilne količine vode, sa rizikom od ‘Flashflood’ efekta u urbanim sredinama naročito na mjestima gdje je narušeno ili spriječeno prirodno oticanje vode. Na bujičnim tokovima i na saobraćajnicama posebno na mjestima gdje saobraćajnice presijecaju planinske kosine, na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati većeg obima, gdje je narušena prirodna povezanost tla i na lokalitetima koji su potencijalno osetljivi na odrone i klizišta. Zbog ove meteorološke situacije kratkotrajno moguće je otežano funkcionisanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, moguće su smetnje, prekidi ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektroenergetski sistem za prenos i distribuciju električne energije i telekomunikacija)“, zaključili su iz HMZCG.

Upozorenje je poslato i Direktoratu za zaštitu i spasavanje MUP-a Crne Gore

Povezane vijesti