Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava 25. novembra

Danas počinje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Prema statističkim podacima SZO, svaka treća žena na svjetskom nivou doživi nasilje. U Crnoj Gori zaprepašćuju brojke koje govore da se radi o svakoj drugoj ženi.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svijest o činjenici da su žene širom svijeta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja.

Ovaj datum je odabran kao sjećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici.

U Crnoj Gori svakog drugog dana po jedna žena je žrtva porodičnog nasilja. Na to ukazuju podaci Centra za ženska prava, kome se za deset mjeseci ove godine za pomoć obratilo 180 žena zbog porodičnog nasilja.

Tokom prošle godine Centru za ženska prava za pomoć se obratila 201 korisnica, kojima je pruženo 3.510 usluga, a do oktobra ove godine 214 korisnica, od čega njih 180 zbog nasilja u porodici.

Navode da su u ovoj godini pružili 3.510 usluge, koje podrazumijevaju informisanje, psihološku pomoć, pravnu pomoć, zastupanje pred sudom, medijaciju sa institucijama i pratnju “povjerljivog lica” kroz procedure u institucijama.

Kada dobijete prvi šamar od partnera znajte da to neće biti i posljednji, iskustvo je naučilo mnoge žene koje su spas našle u skloništu za žrtve nasilja. Za jednu od njih bračni život pretvorio se u agoniju tokom karantina zbog koronavirusa. Voljena osoba pretvorila se u mučitelja.

Povezane vijesti

U Kolumbiji ubijen Žabljačanin

Pogođen je sa tri hica, a tamošnje vlasti pokušavaju da identifikuju ubice uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera Žabljačanin S.M ubijen je juče oko podne