Danas je Međunarodni dan mladih

Mladost u nama može biti vječna ako to stvarno želimo. To predstavlja snagu duha, duha vječne mladosti, koji je iznad godina i vremena.

Prvi Međunarodni dan mladih obilježen je 12. avgusta 2000. godine, a zamišljen je kao prilika da se privuče pažnja na globalne probleme mladih kao što su obrazovanje ili zapošljavanje, prepoznaju njihovi potencijali i planiraju načini uključivanja mladih u procese razvoja društva.

Međunarodni dan mladih namijenjen je populaciji koja čini trećinu ukupnog svjetskog stanovništva. Nešto što posebno karakteriše mladost su škola i školske klupe, poslije fakultet i studentski dani, ali posebni ljudi, školu ne završavaju sa mladošću, jer cijeloživotno učenje je još jedan od načina održavanja mladosti, samoizgradnja ne prestaje sa granicama koje su postavljene Zakonom, niti je određena izgledom.

Mladost u nama može biti vječna ako to stvarno želimo. Zar nije fascinantno, vidjeti gospođu ili gospodina od 60, 70 godina koji studira, uči, trči maraton ili ipak uči svirati saksofon. To predstavlja snagu duha, duha vječne mladosti, koji je iznad godina i vremena.

Međunarodni dan mladih je dan svih nas, jer u svima nama je mladost, pitanje je da li je budna ili spava?

Povezane vijesti