DANAS JE MEĐUNARODNI DAN DJEVOJČICA

♀️Svetski dan devojčica je međunarodni praznični dan koji su proglasile Ujedinjene nacije. On se takođe zove Dan devojčica i Međunarodni dan devojčica.

Medjunarodni dan djevojčica obilježava se danas širom svijeta, dan koji nas podsjeća da sve djevojčice treba da razviju neophodne ključne vještine i osnaže svoj potencijal, snagu, kreativnost i energiju, kao i to koliko su djevojčice bitne i koliko važnu ulogu imaju u društvu.

Djevojčice, djevojke, žene širom svijeta se suočavaju sa rodnom neravnopravnošću.

Sistem patrijarhata je nešto što oduvijek utiče na položaj ženskog roda i što je i danas problem širom svijeta. Posledice nasilja jesu uticaj prisustva patrijarhalnog odnosa i demonstracije moći muškog pola nad ženskim.

Živimo u svijetu gdje se nasilje može desiti svakoj ženi i nije posledica njenog ponašanja, nego svijeta u kome muškarci imaju moć.

Danas slavimo sve devojčice i devojke svijeta i njihovu moć i snagu da se izbore sa društvima koja tek treba da prepoznaju vrijednost devojčica, nadajući se da će sve što činimo voditi ka boljim životima i budućnostima za sve njih.

Vaš Budim.info

Povezane vijesti