DANAS JE MEĐUNARODNI DAN DJEVOJČICA

♀️Svetski dan devojčica je međunarodni praznični dan koji su proglasile Ujedinjene nacije. On se takođe zove Dan devojčica i Međunarodni dan devojčica.

Medjunarodni dan djevojčica obilježava se danas širom svijeta, dan koji nas podsjeća da sve djevojčice treba da razviju neophodne ključne vještine i osnaže svoj potencijal, snagu, kreativnost i energiju, kao i to koliko su djevojčice bitne i koliko važnu ulogu imaju u društvu.

Djevojčice, djevojke, žene širom svijeta se suočavaju sa rodnom neravnopravnošću.

Sistem patrijarhata je nešto što oduvijek utiče na položaj ženskog roda i što je i danas problem širom svijeta. Posledice nasilja jesu uticaj prisustva patrijarhalnog odnosa i demonstracije moći muškog pola nad ženskim.

Živimo u svijetu gdje se nasilje može desiti svakoj ženi i nije posledica njenog ponašanja, nego svijeta u kome muškarci imaju moć.

Danas slavimo sve devojčice i devojke svijeta i njihovu moć i snagu da se izbore sa društvima koja tek treba da prepoznaju vrijednost devojčica, nadajući se da će sve što činimo voditi ka boljim životima i budućnostima za sve njih.

Vaš Budim.info

Povezane vijesti

Lekić izlazi na crtu Đukanoviću?

Partiјe pobјednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraјu da sadašnji predsјednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja naјveću smetnju konstituisanju njihove vlasti Dio parlamentarne