Danas je OGNJENA MARIJA, zaštitnica žena

Njene mošti i danas su poštovane. Smatra se da Ognjena Marija uvijek odgovara na molitve i liječi bolesne, bez obzira na vjeroispovjest.

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Poštuje se kao borac za hrišćansku vjeru i zaštitnicu žena.

Iako praznik Svete Mučenice Marine – Ognjene Marije nije u crkvenom kalendaru obilježen crvenim slovom, u narodu je veoma poštovan, posebno među ženama, tako da se na taj dan, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“ ne rade nikakvi poslovi, naročito ručni i radovi u polju.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu. Njene mošti i danas su poštovane. Smatra se da Ognjena Marija uvijek odgovara na molitve i liječi bolesne, bez obzira na vjeroispovjest.

Ako na dan Ognjene Marije, sijevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom, i velikom kaznom. Smatra se da ova svetiteljka dobro zna ko je grešan, pa taj dan svi dobijaju po zasluzi. Prema narodnom vjerovanju, sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao sveti Ilija, koji kažnjava gromom. Slave je svi koji su imali štete od groma i oluje.

U narodnom predanju čuvaju se primjeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogriješili radeći na praznik Ognjene Marije.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi. Narodna izreka kaže – ko slavi Ognjenu Mariju siguran je u ljetinu. Obilježava se i kao krsna slava. Niko danas ne radi, ni u polju ni u kući, pogotovo žene.

Među vjernicima – pravoslavcima, Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanje. Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan