Danas je prvi dan Velikog posta

Oni koji odluče da poštuju njegova pravila, dužni su da dane provode u molitvi, praštanju i pokajanju

Za pravoslavne vernike danas je Čisti ponedjeljak, prvi dan Velikog posta koji najavljuje najveći hrišćanski praznik Vaskrs – koji će se ove godine proslavljati 24. aprila.

Sedmonedjeljni Časni post temelj je hrišćanskog puta, prvi na putu spasenja, ali i prilika za uzdizanje duha nad telom, pobjedu duhovne strane nad čulima.

Oni koji odluče da poštuju njegova pravila, dužni su da jedu posnu hranu, da dane provode u molitvi, praštanju i pokajanju.

Post je duševna hrana, priprema za svetu tajnu pričešća, savladavanje iskušenja i stremljenje ka čistoti duha i tela. Sastavni dio treba da bude i promišljanje o drugima, oprost grehova i molitva za dobro svih.

Traje 48 dana, odnosno sedam nedelja. Prva sedmica zove se Čista, druga je Pačista, a treća je Krstopoklona, jer se vjernicima iznosi Časni krst na poklonjenje i celivanje.

Četvrta nedelja je Sredoposna, jer je na sredini posta. Peta se naziva Gluvna, a u toku te nedelje se ne pjeva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju.

Šesta, Cvjetna, nazvana je po cvijeću i zelenim grančicama koje su bacane pred Hrista pri njegovom ulasku u Jerusalim.

Sedma, poslednja sedmica je Strasna ili Velika. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak.

Tokom ovih sedam nedelja, posti se na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje i vino. Samo na Blagovijesti, 7. i Cvijeti, ove godine 17. aprila, dozvoljna je riba

Povezane vijesti