Danas počinje Božićni post: Kako da pravilno postite

Božićni post počinje danas i trajaće sve do Božića, 7. januara.

Kako biste ispoštovali veliki Božićni post i pričestili se 7. januara, ovih pravila treba da se pridržavate.

Prema pravilima posta i prema riječima Svetog Jovana Zatoustog, tjelesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

  • Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnjevnog čovjeka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si tijelo mučio?“, prenose se riječi Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.
Foto: Vladan Obradović

Pored ovog najvažnijeg pravila, u Svetom pismu piše „ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga“, što znači da je čovjek čovjeku brat, zbog čega treba da budete tolerantni, da poštujete i pomažete drugima, a to se može postići samo ako niste bijesni i sebični.

Takođe, u postu se treba pokajati, ispovijedati, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba tijelo mučiti postom ako ćemo biti bijesni, ako ćemo se svađati i željeti zlo bližnjem svom.

  • U postu treba opraštati i nastupati čista srca – pripovijedaju sveštenici.

Strogo se posti na vodi samo srijedom i petkom, dok je ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedjeljom i ribu. Najstroži post je na Badnji dan, kada pravi vjernici toga dana smiju da budu samo na vodi do večere.

Srećan i blagosloven početak posta.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je