DANAS POČINJE VELIKI USKRŠNJI POST: Traje 48 dana, a ovo su običaji i pravila

Prva nedelja Velikog posta naziva se Čista

Po pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i istinskoj molitvi, a cilj je da u miru i tišini dočekamo najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnova hrišćanstva

Za pravoslavne vjernike danas počinje višenedeljni Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine praznuje 16. aprila.

Datum početka Velikog posta zavisi od datuma proslavljanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, koji pravoslavni vjernici uvijek slave u nedelju punog mjeseca posle proljećne ravnodnevice.

Prva nedelja Velikog posta naziva se Čista, a poslednja nedelja je Nedelja Pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, po posebnim pravilima, smenjuju – Prečista, Krstopoklona, Srednji post, Gluva, Cvetna nedelja i Strašna ili Strasna nedelja.

Po pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i istinskoj molitvi, a cilj je da u miru i tišini dočekamo najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnova hrišćanstva. Veliki ili Časni post, koji je dobio ime po Časnom Krstu na kome je umro Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je posle krštenja u rijeci Jordanu otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, posle kojih je izašao kao pobjednik iz iskušenja koje mu je postavio satana

Vjeruje se da je prva osoba koja je postila bio sam Hrist koji je, uoči golgote i razapinjanja na krst, sebe podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. i svi kasniji mučenici i svetitelji živjeli su po ovim pravilima.

Pravila posta

Vjernici koji poste cijeli post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovesti i Cveti, može da se jede riba.

Poznato je da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, i to na vodi.

Treba da znate, da možete izabrati, bilo koju sedmicu u toku posta, koja bi trebalo da se isposti na vodi, i te nedelje se možete pričestiti.

Svi pravoslavni vjernici treba da znaju, da se post ne prekida, nepravilno je postiti samo prvih i zadnjih sedam dana, a između praviti pauzu, post se posti cio ili nikako. Osobe koje zbog zdravstvenih problema ne mogu da izdrže cijeli post, trebalo bi da traže blagoslov od svog duhovnika, ali ako ne mogu da se suzdrže od mrsne hrane, svakako mogu od loših djela, duhovni post je ipak najbitniji.

Za one koji strogo poštuju pravila tipika, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedeljak, utorak i srijedu, ništa se ne jede.

Ne zaboravite da post ima dvije strane: tjelesnu i duhovnu.

Tjelesni post je uzdržavanje od izvesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

Dane posta vjernici provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto Pričešće. Post takođe predstavlja uzdizanje duha nad tijelom, pobjedu duhovne strane nad čulima, a za hrišćane predstavlja pripremu za proslavu Vaskrsa.

Po kalendaru Srpske pravoslavne crkve, pored jednodnevnih postova, postoje i četiri višednevna posta, a pored svetog još su Božićni, Petrovski i Gospojinski post.

Povezane vijesti

Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj