Danas su Blagovjesti, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika

Pravoslavni vjernici slave Blagovjesti, dan kada se hrišćani podsjećaju dolaska arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio blagu vijest da će roditi Sina Božjeg.

„Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama“.

Ovim riječima arhanđel Gavrilo saopštio je Djevici Mariji da je odabrana od Boga da rodi Božjeg sina, Isusa Hrista, Mesiju i Spasitelja svijeta i čoveka.

Otuda se i Blagovjest smatra koliko velikim toliko i radosnim praznikom. Sa ovim događajem, otpočela je istorija spasenja ljudskog roda i obnovljenja tvari.

Blagovjesti spadaju u red Bogorodičnih praznika, i uvijek se slave 25. marta po starom, odnosno 7. aprila po novom kalendaru.

Koliko se u našem narodu poštuju Blagovjesti, govori i vjerovanje da danas ni ptice u šumi ne svijaju gnijezda. Svetkuju ga najviše žene, zbog poroda, posebno nerotkinje mole se Svetoj Bogorodici.

Po narodnom vjerovanju dok ovaj dan ne prođe, ljudi se još boje zime.

Blagovesti su, uz Cvijeti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –