Danas su Materice

Ovo je jedan od najljepših praznika, posvećen svim majkama i ženama, a ovo su običaji i vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Materice – praznik majki, jedan od nekoliko koji predstoje Božiću. Tradicionalno se uvijek proslavlja dvije nedelje pred Božić. Kao što su majke vezivale na Detinjce, na isti način danas djeca vezuju majke.

Prema običajima, djeca treba da ustanu rano i kanapom, šalom, maramom ili kaišem “na prepad” zavežu majku. Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena u našem narodu, jedinstvena svetkovina kod Srba. Kao što su roditelji prošle nedelje vezivali djecu, tako danas mališani vezuju svoje majke.

Vezivanje i otkup

Obično djeca ustaju prije majke i vezuju je dok je još u krevetu, ali mogu je vezati i kasnije dok je u nekom kućnom poslu. Majka se “brani”, “zapomaže”, “moli” da je odvežu jer je “u velikom poslu”, ali djeca ne pristaju dok ne dobiju “otkup”. Otkupljuje se poklonima koji mogu biti skromni, poput bombone ili jabuke. Važna je ljubav i prisnost koju na ovaj praznik treba da podjele svi članovi porodice. Vezuju se i udate žene u okruženju, komšinice, tetke, bake…

Sprema se svečani, posni ručak, koji okuplja cijelu porodicu. Materice su, kao nekada, i danas prilika da se obraduju siromašna ili djeca bez roditelja. Nekada su žene koje imaju udate ćerke bez djece, odlazile kod njih u posjetu, noseći kolače i darove za otkupljenje, ćerki materijal za haljinu, zetu košulju.

U dubljem, crkvenom kontekstu, praznici Detinci, Materice i Očevi ne povezuju samo jednu generaciju, nego sve generacije roditelja i dece unazad. To povezivanje seže do najdaljih, najstarijih vremena biblijske istorije kada se sjećamo svih velikih žena iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.

Vjerovanja

Postoji i vjerovanje da muževi treba da vežu svoju tek udatu ženu i tako prizovu dobijanje potomstva u narednoj godini. Takođe, u nekim krajevima Srbije, posebno u današnjoj Hercegovini, postojao je običaj da se tek vjenčani par zavjetuje jedno drugom na Materice/Oce, potvrđujući crkveni vjenčani zavjet.

Za Materice je običaj i da sve žene obavezno odu na liturgiju u crkvu gdje ih sveštenik pričesti i da im oproste od svih grjehova koje su eventualno počinile poslednjih godinu dana. Prema jednom narodnom vjerovanju, na Materice nipošto ne treba obući već nošenu odeću već isključivo novu, kako bismo “čisti” ušli u Novu godinu.

Običaji

Materice su praznik na koji ne treba spremati kuću, usisavati, raspremati kuću. Novija tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa djecom spreme nedeljni ručak mamama i bakama koje treba da se odmaraju, odnosno kojima je jedina obaveza da mališanima obezbjede poklon.

Za vijreme posta u susret Božiću, treba okaditi kuću, sa porodicom se zajedno pomoliti, a na Materice mame upućuju i posebnu ličnu molitvu zahvaljujući se Bogu za zdravlje i prosperitet svoje djece i cijele porodice.

Izvor: Kurir.rs/Press

Povezane vijesti