DEMONSTRACIJE ZBOG KOVID MJERA SINOĆ U LJUBLJANI

Demonstranti su protestvovali ispred Parlamenta u Ljubljani juče zbog pooštrenih mjera uvedenih protiv širenja korona virusa.

Slovenska policija upotrijebila je sinoć vodene topove i suzavac kako bi rastjerali hiljade ljudi koji su protestovali protiv mjera u vezi sa COVID-19.

Vlada ove zemlje pooštrila je protivepidemiološke mjere pa je tako od juče takozvani PCT uslov obavezan za sve zaposlene koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

Prema podacima policije na demonstracijama je učestvovalo oko 8.000 ljudi, čime su ovi protesti bili najmnogobrojniji protesti do sada protiv zdravstvenih ograničenja u Sloveniji.

Demonstranti su tražili promjenu mjera za suzbijanje korona virusa u preporuke, prijevremene izbore i ostavku Vlade.

Na nekoliko od mnogobrojnih transparenata koje su istakli demonstranti je pisalo “Zaustavite korona fašizam” ili “Slobodo gdje si?!”

Premijer Janez Janša oglasio se nakon protesta navodeći da ulično nasilje nikada nije dovelo do ničeg dobrog i da vlada neće popustiti pod pritiskom.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo ove zemlje, u istoj je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije korona virusom.

Pedeset tri odsto starijih od 18 godina potpuno je vakcinisano, a 66 odsto starijih od 50 godina vakcinisano je u potpunosti.

Foto: TANJUG

Povezane vijesti