Devetogodišnja Lama, najmlađa novinarka koja izvještava o ratu u Gazi: „Željela sam jasno da pokažem svijetu da djeca u Gazi pate

„Kada je rat počeo, znali smo da ima nešto da kaže. Zgrabila je telefon i počela da pravi vlogove o situaciju u Gazi, bombardovanju i preseljenju ljudi“

Devetogodišnja Lama Abu Džamus počela je majčinim telefonom da snima ono što preživljava u Gazi, i to postavljala na svoju Instagram stranicu, koja sada ima više od 750.000 pratilaca.

Nakon što je Izrael ofanzivom odgovorio na terorističke napade Hamasa u oktobru, Lama i njena porodica bili su primorani da napuste svoj domu u gradu Gaza usljed učestalih vazdušnih udara, navodi CNN.

Trenutno je u izbjeglištvu na jugu Pojasa Gaze. „Željela sam jasno da pokažem svijetu da djeca u Gazi pate. Nema hrane i vode. Nemamo ništa“, kaže mala novinarka koja svoje izvještaje objavljuje na Instagramu.

Lama je intervjuisala djecu ranjenu u izraelskim bombardovanjima, prikazala iskustvo boravka u školskim skloništima. Postala je glas najranjivijih u Gazi – djece, ističe CNN.

„Kada je rat počeo, znali smo da ima nešto da kaže. Zgrabila je telefon i počela da pravi vlogove o situaciju u Gazi, bombardovanju i preseljenju ljudi“, izjavio je za AFP njen ujak Ahmad.

Djevojčicin uzor je njen otac koji radi kao novinar za mrežu Al Džazira. On je CNN-u izjavio da je veoma ponosan na nju.

„Patimo u ratu kao i drugi ljudi u Gazi. Njena poruka svijetu je jasna – molimo Vas, zaustavite rat i vratimo se normalnom životu“, poručio je Lamin otac.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, koji se ne mogu nezavisno potvrditi, od početka izraelske ofanzive ubijeno je 26.000 osoba, od čega su dvije trećine žene i djeca

Povezane vijesti