Dječak primljen u Mensu, testove riješio bolje od Ajnštajna

Dvanaestogodišnji dečak iz Devona navodno se pridružio Mensi nakon što je na testu inteligencije postigao više bodova od Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga

Učenik iz Devona u Engleskoj Rori Bidvel postigao je vjerovatno najbolji rezultat na testu inteligencije ikad, a njegova majka je rekla da je bio toliko opušten tokom ocjenjivanja da je u jednom trenutku opušteno odšetao do toaleta.

Dvanaestogodišnji dečak iz Devona navodno se pridružio Mensi nakon što je na testu inteligencije postigao više bodova od Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga.

Rori Bidvel postigao je maksimalan rezultat od 162 boda na Cattell III-B testu, uprkos tome što nije znao ništa o testu niti se za njega unaprijed pripremao, javio je North Devon Gazette, prenosi N1.

Prema javno dostupnim informacijama, Hoking i Ajnštajn imali su koeficijent inteligencije (IQ) oko 160.

Rorijeva majka Ebi Bidvel rekla je da je njen sin bio opušten tokom procjene i “čak je lagano prošetao do WC-a tokom jednog dijela”.

Rori je polagao dvosatni ispit u Egziteru dvije nedjelje nakon svog dvanaestog rođendana i navodno je nekoliko dana kasnije pozvan da se pridruži Mensi.

Mensa je organizacija koja okuplja ljude s koeficijentom inteligencije u prvih dva posto javnosti, prema procjeni standardiziranih testova.

Rori je pokazao rane znake visoke inteligencije u doba od dvije godine kada je sam dovršio slagalice od 100 djelova, prenosi Sky News. Kad je bio u 2. razredu osnovne škole, savladao je algebru i računske matematičke operacije za 7. razred. Osim toga, u prvih osam nedjelja karantina zbog kovida pročitao je svih sedam knjiga o Hariju Poteru.

Njegova je majka rekla da je, uprkos sposobnostima, još uvijek normalan 12-godišnjak kojeg povremeno treba podsjetiti da napiše domaći zadatak

Povezane vijesti