Đoković: Neću odustati da se borim za pravdu i istinu

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković ponovo se oglasio povodom protesta u Srbiji, koji su održani u subotu.

Više hiljada građana blokiralo je glavne puteve i mostove širom Srbije na antivladinim protestima protiv dva nova zakona za koje ekološki aktivisti kažu da će stranim kompanijama dozvoliti da eksploatišu lokalne resurse.

Vlada Srbije je ponudila mineralne resurse kompanijama, uključujući kinesku rudarsku Ziđin i međunarodni Rio Tinto. Aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da će ti projekti zagaditi zemlju i vodu u Srbiji.

Saopštenje je Đoković objavio na Instagramu.

Đoković instagram

„S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uvjeren u ogroman značaj ovih tema za sve nas. Svjestan sam da postoje i drugi zahtjevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od „pozicije“ i „opozicije“, političkih struja bilo koje vrste. Uvijek sam se trudio da budem apolitičan. Smeta mi što čovjek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su vazduh, voda i hrana, a da ne bude „obilježen“ kao ljevičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd. Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih „zvučnijih“ imena u našem sportu. Iako mi se to često „obilo o glavu“ u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu“, naveo je Đoković.

Dodao je da je zahvalan „što imam svijest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrijednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva“.

„Čujem komentare – što se jedan sportista “miješa tamo gdje mu nije mjesto”, ali ja sam čovjek prije nego sto sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi. U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svijest o sebi i holistički pristup zdravlju doprinio na dugovječnost moje karijere i rezultate koje bilježim. Više od svega, ta svijest uticala je na pozitivne promjene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osjećam u svom tijelu. S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osjećam da imam pravo da podijelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima. Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad“, naveo je Đoković.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne