Đukanović nastavlja sa napadima na crkvu

  • „SPC je najmoćniji instrument velikosrpskog velikosrpskog nacionalizma koji je nasrnuo na Crnu Goru“

U ovih godinu velikosrpski nacionalisti polomili zube u Crnoj Gori i tek će ih polomiti, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući u emisiji „Hej, Sloveni“ na „patriotskoj“ Gradskoj televiziji. Osvrnuo se na odnos sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem, te naveo da Crnogorci nemaju svoju crkvu, te da se ona ne može obnoviti „silom na sramotu“.

Naglasio je i da je SPC najmoćniji instrument velikosrpskog nacionalizma koji je nasrnuo na Crnu Goru.

On je uvjeren da su odbranili vrijednosti kojima su težili, uprkos napadima u poslednjih godinu. Naglasio je i da su u Crnu Goru stigli virusi netolerancije i uvreda.

Naveo je da je na Balkanu osnažio destruktivni uticaj Rusije.

  • Rusija se okrenula Balkanu, a svoju destruktivnu desnicu okrenula je ka Evropi. Ona vodi rat protiv evropskog jedinstva – kazao je on.

Istakao je i da Evropa mora snažnije da brani svoje vrijednosti i mora da odbrani antifašizam.

Naglasio je i da je nacionalizam glupa ideja, te dodao da postoji ista teza kao devedetih da su ugrožena srpska prava.

  • Srbija to koristi da bi rušila suverenitet susjednih država – istakao je on.

Naveo je i da je velikosprski nacionalizam traje od 19. vijeka pa do današnjih dana.

Đukanović je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da je najmoćniji instrument velikosrpskog nacionalizma, koji je posebno došao do izražaja u Crnoj Gori u poslednje dvije godine.

„SPC je lojalan izvođač radova onoga što su ruski geopolitički interesi“ naglasio je.

Prema njegovim riječima SPC je imala uticaj na izborni rezultat prošle godine.

„Imali smo ulogu SPC, kao domaćeg faktora koja je sližila geopolitičkim intrersima Rusije i nacionalističkim interesima Srbije. SPC je manipulacijama vjeskim osjećanjima je pokranula talas odbrane svetinja koja je doprinijela rezultatima izbora“ dodao je.

  • Odnos sa Amfilohijem dug i sadržajan

Đukanović je naveo da je odnos sa mitropolitom Amfilohijem bio dug i sadržajan sa uvažavanjem i otvorenim kritikama. Kazao je da će vrijeme pokazati ko će biti pobjednik u ovom „šahovskom meču“.

„Cijenio sam određene karakteristike mitropolita Amfilohija. On je koliko god on to negirao, bio tipičan Crnogorac. Bio je pretenciozan, želio je da se ne bavi samo svojim poslom. Imao je ambicije da upravlja državniom poslovima kao što je to radio i Sveti Petar Cetinjski. Kad je bio referendum satima sam ga ubjeđivao da je CG postane nezavisna i on mene da ne bude nezavisna. Ali je podržao da se Crkva tim povodom ne oglašava, što smo se složili“ rekao je on.

Povezane vijesti

U Kolumbiji ubijen Žabljačanin

Pogođen je sa tri hica, a tamošnje vlasti pokušavaju da identifikuju ubice uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera Žabljačanin S.M ubijen je juče oko podne