Đurović: Trudiću da pružim doprinos u kompletiranju Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika

„Naročit akcenat stavila je na aktivnosti novoizabranog SDT-a i v.d. VDT-a i istakla da Crna Gora ima potrebu da dođe do nezavisnog sudstva kao posebne grane vlasti, u skladu sa Ustavom“

Crna Gora pozdravlja i visoko cijeni snažnu i kontinuiranu podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža našoj zemlji na putu sveukupnog napretka, rekla je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović na juče održanom sastanku sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks.

Đurović je, navodi se u saopštenju, istakla da Crna Gora uvažava političku i ekspertsko-tehničku pomoć Britanske ambasade u osnaživanju crnogorskih institucija važnih za naš evropski integracioni put.

Razgovarajući o aktuelnim političkim prilikama u zemlji, predsjednica Skupštine je kazala da je nedostatak dijaloga u prethodnom periodu iziskivao promjene na političkoj sceni, te da će intenziviranje političkog dijaloga biti visoko na njenoj agendi. Upravo kvalitetan dijalog oko krucijalnih pitanja, sa akcentom na reforme u poglavljima 23 i 24, predstavlja preduslov za postizanje strateški važnog pitanja članstva u EU„, kazali su iz Kabineta Đurović.

Ona je, dodaju, navela da će se truditi da pruži potreban doprinos u pokušaju kompletiranja Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izrazila očekivanje da će se po tom pitanju postići dogovor sa političkim subjektima.

Đurović je upoznala Medoks sa planom jačanja kontrolne i nadzorne uloge Parlamenta, u čemu će od velikog značaja biti saradnja sa DRI kako bi nadzorna funkcija Skupštine dobila puni značaj.

Naročit akcenat stavila je na aktivnosti novoizabranog SDT-a i v.d. VDT-a i istakla da Crna Gora ima potrebu da dođe do nezavisnog sudstva kao posebne grane vlasti, u skladu sa Ustavom. S obzirom da je planiran odlazak jednog sudije Ustavnog suda u penziju u septembru, naglasila je da je potrebno što prije doći do imenovanja novog sudije kako bi se omogućilo nesmetano dalje funkcionisanje ove institucije„.

Đurović je kazala i da je greška što u dosadašnjem trajanju proljećnjeg zasijedanja Skupštine nijesu održane sjednice posvećene premijerskom satu i poslaničkim pitanjima, te da joj je namjera da u ovom mjesecu održi jednu sjednicu kako bi se poslanice i poslanici upoznali sa radom nove Vlade.

U tom smislu, izrazila je nadu da će odnos Skupštine i Vlade biti na značajno višem nivou nego do sada i iskazala namjeru da Skupština intenzivira rad kako bi se akti koji su od značaja za građane Crne Gore što prije donosili„, navodi se između ostalog u saopštenju.

Ona je podsjetila na dosadašnju saradnju Britanske ambasade u oblasti rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena kroz različite mehanizme kooperacije, sa akcentom na podršku Vestministerske fondacije za demokratiju različitim projektima.

Na toj liniji, predsjednica Skupštine je kazala da međusobna saradnja u Ženskom klubu predstavlja začetak šireg konsenzusa među ženama kao dobar osnov za međupartijski dijalog u Skupštini„.

Medoks je, navodi se u saopštenju, iskazala zadovoljstvo činjenicom da je na čelu Skupštine žena i naglasila da je dosadašnja saradnja sa Đurović kroz Ženski klub pokazala njen kapacitet za pomirenje i podsticanje dijaloga između različitih političkih grupacija.

Uz ocjenu da je Crna Gora prošla kroz izazovan period, ambasadorka je pozdravila činjenicu da će brojna važna pitanja u budućnosti biti razmatrana u Skupštini. Ona je iskazala posebno interesovanje za pitanje unapređenja političkog dijaloga i navela da će Britanska ambasada nastaviti da ohrabruje prevazilaženje prepreka u postizanju reformi. U okviru jučerašnjeg sastanka, ambasadorka Medoks je poslala poruku podrške Ženskom klubu i zaključila da će Ambasada nastaviti da podržava projekte od zajedničkog interesa. Tokom razgovora, bilo je riječi o unapređenju bilateralne saradnje, sa akcentom na borbu protiv organizovanog kriminala, carinsku saradnju, sajber bezbjednost, kao i trgovinsku razmjenu.“

Povezane vijesti