Dolina jorgovana – izraz velike ljubavi srpskog kralja Uroša

Prošlo je više od sedam vjekova od vremena kada je, kažu, srpski kralj Uroš Prvi odlučio da cijelu ibarsku dolinu od Kraljeva do Raške „odene“ u cvjetove mirisnog jorgovana. Ibar je i tada izvirao u Zeti (danas Crnoj Gori) i tekao 272 kilometra da bi se ulio u Zapadnu Moravu.

Hiljade cvjetnih bokora, od golubije plavih do ružičastih, oplemenjivalo je divlju ljepotu surih litica Ibarske klisure kojom je trebalo da stigne u Srbiju buduća srpska kraljica, katolikinja, rodom iz neke daleke zemlje. Legenda kaže da je Dolina jorgovana, ta oda ljubavi i nežnosti srpskog kralja Uroša Prvog Nemanjića prema njegovoj francuskoj nevjesti, trebalo da je podsjeća na rodnu Provansu.

Nekada davno, prije više od sedam vjekova, preko sedam, a možda i više gora i preko ko zna kog mora, stigla je u zemlju Rašku njena buduća kraljica. Bilo je to između 1245. i 1250. Ovako počinjemo priču o kraljici, katolikinji koja je bila poštovana i hvaljena vladarka pravoslavnima. Njen život uvijen u vjekove, tkamo od rijetkih podataka i legendi, pokušavajući da dokučimo i ono što je – ne smijemo ni da pomislimo – možda zanavek izbrisano. Tako se čuva sjećanje na nas same.

Odakle je, zapravo, Jelena stigla i ko su njeni preci, pitanja su koja i dan danas muče biografe, pisce, istraživače. Svakako je potekla iz ugledne porodice, možda i vladarske, što je bio preduslov za sklapanje dinastičkog braka sa srpskim kraljem. Uroš Prvi, porijeklom iz svetorodne loze Nemanjića, „pridržavao je presto kraljevstva“ srpskog trideset tri godine. Bio je sin Prvovenčanog kralja Stefana i Ane Dandolo i unuk Stefana Nemanje, rodonačelnika loze Nemanjića, i praunuk dužda Enrika Dandola, pripadnika mletačke aristokratije, porodice koja je dala četiri dužda. Sve su srednjovjekovne srpske vladarke bile strankinje, najviše je bilo vizantijskih princeza. Jelena Anžujska je, po riječima njenog biografa Danila Drugog, ili Danila Pećkog, ili Danila Starijeg (1270–1337), „preosvećenog arhiepiskopa srpskog“, autora bisera srpske srednjovekovne književnosti „Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih“, bila roda „fruškoga“ – francuskoga. Ne znamo, međutim, da li je njen rod iz srca Francuske, ili je iz Južne Italije, ili je to francuski rod s grčke ili ugarske strane. Jedno je, reklo bi se, nesporno: Jelena je bila Francuskinja, udata za Uroša Prvog koji je bio kralj kad se njome oženio, i s njim je izrodila dva sina, potonje kraljeve zemlje srpske, Dragutina i Milutina. Samo ime Jelena vjerovatno da i nije kršteno ime srpske kraljice, s obzirom na to da ga je zadržala i pošto se zamonašila. Da li ga je dobila po dolasku na srpski dvor, kao titularno? Nadovezuje se i pitanje ko je, kada i s kojim saznanjem imenu dodao „Anžujska“? Za tako daleko vreme nije neobično ne znati čak ni kraljevska krštena imena! I Nemanjić, uz Jelena, svakako pristaje.

Koliko li je godina imala nevjesta kad je, nakon uobičajeno dugih i detaljnih dogovora oko vladarskog braka, krenula na put za Rašku zemlju, čije je litice uz Ibar njen budući suprug odenuo u hiljade bokora raznobojnog mirisnog jorgovana, kako svojom divljom ljepotom ne bi uplašile mladu.

Najveći dio svog dugog života Jelena je provela u kraljevstvu srpskom – više od šezdeset godina. Kao supruga i kraljica bila je uz muža sve vrijeme njegove vladavine i nadživjela ga je.

Bila je svjedok velikog političkog komešanja kad je stariji sin Dragutin ušao u sukob sa ocem, uzevši mu presto na ratištu. Kao supruga i kraljica, Jelena ga je prekorevala; kao majka – oprostila mu je. Dragutin je molio i dobio njen blagoslov, a zatim joj „odeli neki dio zemlje države svoje za prebivanje njezino“. To su bile oblasti u primorju – od Skadra do Ulcinja i Dubrovnika, a u unutrašnjosti Konavli i Brdska nahija, Plav na Limu, Gusinje i Brnjaci na Ibru. Sve to postade „zemljom kraljice matere“.

Drugi značajan politički događaj odigrao se 1282, kada je Jelenin stariji sin Stefan Dragutin darovao u Deževu presto mlađem bratu Milutinu. Čini se da je odnos među braćom bio korektan, onakav kako ih je majka i savjetovala.

Činjenica je da je Jelena Anžujska mnogo gradila i obnavljala, posebno na primorju. Njoj se pripisuje da je u Stonu, na mjestu porušene Bogorodičine crkve, oko 1260. podigla manastir za pravoslavne monahe. Posebno je darivala franjevački katolički red koji je početkom trinaestog vijeka i osnovan. U Baru, gdje je imala i dvor, negdje 1288. podigla je franjevački manastir sa crkvom, poklonivši mu sve što je potrebno za život. Sagradila je i manastir Sv. Franje u Kotoru – njegovi su temelji otkriveni. Podigla je hram i manastir Sv. Marije u Skadru, takođe za franjevce. Za 1288. i za kraljicu Jelenu vezuje se i gradnja franjevačkog manastira u Ulcinju. Prema podacima na ploči kraj ulaznih vrata u crkvu Sv. Srđa i Vakha na Bojani, kraljica Jelena sa sinovima obnovila je i ovaj hram. Sačuvana darovna povelja Ratačkom manastiru Sv. Bogorodice svjedoči da mu je Jelena podarila velika imanja. Vatikanu je Jelena poklonila ikonu, poznatu kao „vatikanska ikona apostola Petra i Pavla“. Natpis sv. Petar i sv. Pavle je ćirilični. Na ikoni je predstavljena i kraljica sa sinovima, a blagoslov joj daje visoki katolički prelat. I ovdje je znala i umjela, kao i u životu, da bude podjednako „omiljena i kod Srba i kod Latina“. I ikona iz riznice crkve Sv. Nikole u Bariju poklon je kraljice i njenih sinova. Čuveni krst od drveta sa raspetim Hristom, ukrašen zlatom, dragim kamenjem i biserima, poklon je grobnoj crkvi njenog muža – crkvi Sv. Trojice u Sopoćanima. Ne zna se kad i kako je krst stigao u Beč, na habzburški dvor, ali se zna da su djeliće ovog časnog krsta, uvijene u svilu, austrijski prinčevi nosili kao relikviju.

U zagrljaju raških planina, nedaleko od ušća Gradačke reke u Brvenicu, krajem trinaestog vikeka Jelena Anžujska podigla je sebi pravoslavnu grobnu zadužbinu, „krasnu crkvu gradačku“. Ispod veoma oštećene ktitorske kompozicije na kojoj Uroš i Jelena prinose model gradačke crkve Hristu, nalazi se grobno mjesto, i to dvojno.

Da li je bilo predviđeno da kralj i kraljica objedinjeni u životu, zajedno ovdje i počivaju? Grobnica je bogato obrađena, obložena poliranim mermernim pločama, no vidni su tragovi njenog otvaranja, a ispod sarkofaga nema moštiju „blagočestive i hristoljubive gospođe naše, blažene Jelene monahinje“. Uroš Prvi sahranjen je u svojoj grobnoj crkvi u Sopoćanima.

Arhiepiskop Danilo Drugi postarao se da u Bogorodičinom hramu u Gradcu bude uklesano „Jelena, kraljica vseh srpskije zemlj i primorju“. Sama Jelena je u ovaj hram utkala veliku graditeljsku energiju i udahnula sve osobenosti svoje ličnosti. Fresko portret prikazuje mladu ženu, duga, tanka i obnažena vrata, tamne kose, savijene preko slepoočnica prema potiljku. Lice su sprale kiše i vetrovi, jer je hram kroz vjekove bio veoma poharan.

U svojim dvorima u Brnjacima koji su se vjerovatno nalazili ispod planine Rogozne, gdje se Brnjačka rikeka uliva u Ibar, a možda i u konaku svoga manastira, kraljica je formirala i prvu „žensku školu“. Ona je okupljala siromašne djevojke, podučavala ih, a potom, bogato ih darujući, udavala.

U mnogo čemu izuzetna, srpska kraljica francuskog porikekla jedinstvena je i po broju portreta u srpskim srednjovekovnim hramovima. Jedan njen portret je u kapeli pored crkve Sv. Đorđa u Rasu.

Autor:Dragana Tasić „Reviw“

Povezane vijesti

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni