DPS danas bira novo rukovodstvo: Prvi kongres bez Mila, ali s njim u duši i srcu

„Tadašnje političko državno rukovodstvo, koje je znalo da upravlja Crnom Gorom, 30 godina vodio je vizionar, hrabri Katunjanin, vaš Nikšićanin, Milo Đukanović“ – nije štedio komplimente Živković.

Demokratska partija socijalista danas bira predsjednika i potpredsjednike, a članovi ove partije prvi put će direktno birati rukovodstvo. Zbog toga su iz DPS-a u više navrata isticali da time uvode nove standarde na političkoj sceni Crne Gore.

Kandidat za predsjednika je samo jedan – Danijel Živković, što nije baš novi standard, već ustaljena praksa, ali je više kandidata za potpredsjednike. Izborna komisija DPS-a utvrdila je redosljed kandidata za potpredsjednike na glasačkom listiću na predstojećim neposrednim partijskim izborima. Prvi na listi je Elvir Zvrko,a slijede Aleksandra Vuković KučAbaz DizdarevićDušan RaičevićJevto Eraković i Ivan Vuković.

Na sjednici na kojoj je odlučeno da se stranačko rukovodstvo bira 28. januara, Predsjedništvo DPS-a je ocijenilo da je potrebno nastaviti sa obnovom partije i na lokalnom nivou, te je, shodno odluci, predviđeno da se neposredni partijski izbori održe i na lokalnom nivou.

Od 30. avgusta 2020. godine, kada je DPS izgubio vlast, najavljivane su razne reforme u partiji, pa čak i da će se ograditi od djelovnja svojih kadrova koji su se našli na udaru tužilaštva, ali i onih koji su godinama bili u vrhu partije i koju su doprinijeli njenom porazu na izborima.

Ipak, ni prvi kongres partije bez dugogodišnjeg lidera Mila Đukanovića, koji je podnio ostavku, očigledno ne može proći bez njega, jer ga i „novi“ funkcioneri ove partije, očigledno, nose u duši i srcu.

Tako je jedini kandidat za njegovog naslednika na jednom od partijskih skupova, govoreći o novijoj istoriji Crne Gore od devedesetih do referenduma, ustvrdio da bi danas brat sa bratom bio zavađen da nije bilo Đukanovića.

– Ali, na veliku sreću, tada smo imali kvalitetno državno rukovodstvo sa jasnom vizijom, koje je znalo u kom pravcu Crna Gora treba da ide. Tadašnje političko državno rukovodstvo, koje je znalo da upravlja Crnom Gorom, 30 godina vodio je vizionar, hrabri Katunjanin, vaš Nikšićanin, Milo Đukanović – nije štedio komplimente Živković.

Vuković: Ja sam Milo Đukanović

U hvalospjevima na račun nekadašnjeg vođe najdalje je otišao kandidat za potpredsjednika DPS-a Ivan Vuković.

– Ja sam Milo Đukanović kada u referendumskoj noći kaže ono istorijsko „dobili smo državu“ i kada, 15 godina kasnije, kaže ono zavjetno da ćemo je, ako bude trebalo, braniti i iz šume, poručio je Vuković sa tribine u Podgorici.

I kandidat za potpredsjednika partije Elvir Zvrko tvrdi da je DPS uvijek imao liderski potencijal.

– I kao partija i kao pojedinci imamo viziju, ali i znanje i hrabrost da donosimo važne političke odluke, i to smo dokazali više puta, uspješno vođeni od državnika i lidera Mila Đukanovića – jasno je saopštio Zvrko.

Sudeći po ovim stavovima, jasno je da do velikih promjena u Demokratskoj partiji socijalista neće doći brzo

Povezane vijesti

Žugić zarađivao 6.500 eura mjesečno

Pored plate od preko 6.000 eura, Žugić je mjesečno zarađivao još 700 eura u Savjetu za finansijsku stabilnost Bivšem guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoјu