Dr Cimbaljević: KBC Berane od danas posjeduje novi aparta za lasersko razbijanje kamena u bubregu

Osim u Kliničkom centru Crne Gore, zahvaljujući našem menadžmentu, direktoru dr Miloradu Magdeliniću, danas i u KBC-u Berane, možemo liječiti kalkulozu na najsevremeniji način

Kliničko-bolnički centar Berane se od danas može pohvaliti i novim aparatom za lasersko razbijanje kamena.

KBC Berane

Osim u Kliničkom centru Crne Gore, zahvaljujući našem menadžmentu, direktoru dr Miloradu Magdeliniću i Ministarstvu zdravlja, danas i u KBC-u Berane, možemo liječiti kalkulozu na najsevremeniji način, kazala je dr Tanja Cimbaljević, urolog, načenica Urološkog odjeljenja u Kliničko bolničkom centru Berane.

Ona je istakla da se za lasersko razbijanje kamena u bubregu koriste moderni uređaji sa laserom, koji su u urologiji dobili masovnu upotrebu nakon 2010. godine. Kao velika prednost, ističe se činjenica da je riječ o minimalno-invazivnoj i o veoma efikasnoj metodi u 93%-100% slučajeva.

„U poređenju sa udarnim talasima ultrazvuka ili rengena, laser pri razbijanju kamena djeluje isključivo na kamen, ne i na okolna tkiva. Zbog toga se metoda ističe kao bezbednija, ali i efikasnija. Iskustva pacijenata pokazuju da je riječ o minimalno invazivnoj metodi koja se radi brzo, pod anestezijom, a pacijenti mogu da idu kući istog dana“, istakla je dr Cimbaljević.

KBC Berane

Naglasila je i prednosti laserskog razbijanja kamena u bubregu:

➢ minimalno invazivna metoda,
➢ visok procenat uspešnosti,
➢ pacijenti istog dana idu kući,
➢ okrnjeni delovi kamena se sakupljaju i izbacuju,
➢ fleksibilni endoskop može doći i do skrivenih ili zabačenih kamenčića,
➢ ne oštećuje okolno tkivo.

Stručnjaci objašnjavaju da je riječ o ureteroskopu koji kao izvor energije koristi laser.
Kako kaže dr Cimbaljević, procedura laserskog razbijanja kamena u bubregu spada u red ureteroskopija, odnosno kamenu se pristupa kroz uretru. Dalje objašnjava da fleksibilna cijev na vrhu ima laser koji razbija kamen i korpicu koja pokupi usitnjene ostatke kamena.
„S obzirom da je riječ o minimalno invazivnoj metodi, ističe se činjenica da može da se koristi i više puta za razbijanje kamena“, zaključila je dr Cimbaljević

KBC Berane

Prvu operaciju su danas odradili urolozi Kliničko-bolničkog centra Berane, dr Tanja Cinbaljević, dr Dragan Labudović i dr Aleksandar Magdelinić iz Podgorice.

Povezane vijesti

Preminula porodilja u Nišu

Tridesetogodišnja porodilja L.S. preminula je u Klinici za ginekologiju u Nišu, nakon što joj je prethodno urađen carski rez u leskovačkoj bolnici. Kako prenosi RTS,