Dr Magdelinić: Mnogo urađeno na razvoju zdravstva u Beranama, uloženo skoro 4 miliona eura

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, odnosno ministru Dragoslavu Šćekiću i rukovodećem timu u tom resoru KBC Berane danas je veliko gradilište, a za period od dvije godine u ovu ustanovu uloženo je skoro četiri miliona eura u opremu i infrastrukturne projekte.

“Povećan je broj ljekara, poboljšana prostorna infrastruktura, nabavljena nova oprema. Kupljena je magnetna rezonanca MR (vrijedna gotovo 519 hiljada eura), koja za sada postoji samo u Kliničkom centru Crne Gore i kod nas. Pored magnetne rezonance, kupljen je laparoskopski stub za hiruršku operacionu salu (oko 110 hiljada eura), aparat dexa (vrijedan oko 42 hiljade eura) kojim se određuje kvalitet kostiju, digitelni rendgen apart (90 hiljada eura) tri ultrazvuka (oko 120 hiljada eura), sanitetsko vozilo (vrijedno oko 50 hiljada eura), porođajni sto (20 hiljada eura), 15 monitora za sva odjeljenja, 18 infuzionih pumpi, operacione lampe (20 hiljada eura) i više drugih aparata za potrebe očne ambulante, fizikalne medicine i laboratoriju”

U Kliničko-bolničkom centru (KBC) Berane sljedeće godine će početi sa radom angio sala, biće izgrađen novi urgentni centar najavio je direktor Milorad Magdelinić, navodeći da je u toj zdravstvenoj ustanovi povećan broj ljekara, poboljšana prostorna infrastruktura, nabavljena magnetna rezonanca i druga oprema.

PR centar

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, odnosno ministru Dragoslavu Šćekiću i rukovodećem timu u tom resoru KBC Berane danas je, kako je rekao Magdelinić, veliko gradilište, a za  period od dvije godine u ovu ustanovu uloženo je skoro četiri miliona eura u opremu i infrastrukturne projekte.

On je, u razgovoru za PR Centar, kazao da je beranska bolnica jedna od najreprezentativnijih u zdravstvenom sistemu Crne Gore, pojašnjavajući da je ideju o zdravstvenoj ustanovi, koja bi bila regionalni centar za sjever, još 50-ih godina prošlog vijeka, iznio čuveni primarijus Nika Labović, kada je i počela izgradnja postojeće zgrade.

“Međutim, tek je razumijevanjem Vlade Crne Gore i resornog ministra Dragoslava Šćekića donešena odluka o preimenovanju Opšte bolnice u Kliničko-bolnički centar Berane, kako sada postojimo”, rekao je Magdelinić.

Smatra da je u posljednje dvije godine urađeno mnogo na razvoju zdravstva u Beranama od čega će korist imati kako stanovnici sa sjevera tako i cijela Crna Gora.

“Povećan je broj ljekara, poboljšana prostorna infrastruktura, nabavljena nova oprema. Kupljena je magnetna rezonanca MR (vrijedna gotovo 519 hiljada eura), koja za sada postoji samo u Kliničkom centru Crne Gore i kod nas. Pored magnetne rezonance, kupljen je laparoskopski stub za hiruršku operacionu salu (oko 110 hiljada eura), aparat dexa (vrijedan oko 42 hiljade eura) kojim se određuje kvalitet kostiju, digitelni rendgen apart (90 hiljada eura) tri ultrazvuka (oko 120 hiljada eura), sanitetsko vozilo (vrijedno oko 50 hiljada eura), porođajni sto (20 hiljada eura), 15 monitora za sva odjeljenja, 18 infuzionih pumpi, operacione lampe (20 hiljada eura) i više drugih aparata za potrebe očne ambulante, fizikalne medicine i laboratoriju”, naveo je Magdelinić.

Do sada je na novom MR aparatu obavljeno oko 2700 snimanja pacijenata iz cijele Crne Gore čime je značajno rasterećen Klinički centar, smanjene liste čekanja na ovu dijagnostičku proceduru, ali i omogućeno građanima da zdravstvenu uslugu dobiju bliže mjestu boravka.

U proteklom periodu je, kako je dodao dr Magdalinić, rekonstruisano kompletno interno odjeljenje, urađena nova savremena koronarna jedinica.

PR centar

“Za ove dvije godine je kupljeno preko 200 kreveta za sva odjeljenja, tako da su veoma poboljšani uslovi za smještaj bolesnika. Završena je rekonstrukcija A bloka hirurškog odjeljenja. Pri kraju su radovi na adaptaciji internog odjeljenja. Takođe smo adaptirali dječje odjeljenje, infektivno odjeljenje, kuhinju, rendgen službe”, kazao je dr Magdalinić.

PR Centar

Za rekonstrukciju zgrade za neurologiju i infektivno odjeljenje u okviru KBC Berane I izgradnju objeka potrebe radiološke službe iz kapitalnog budžeta za ovu godinu opredijeljeno je preko 1,5 miliona eura .

Početkom decembra Kliničko-bolnički centar u Beranama trebalo bi da dobije angiograf, a u prvoj polovini sljedeće godine, kako je dodao, počeće sa radom angio sala.

“U toku su radovi na polikliničkom dijelu, na bivšem infektivnom odjeljenju i odjeljenju neurologije, gdje smo planirali da smjestimo fizikalnu medicinu i dio ambulanti iz internističke grupe”, naveo je dr Magdelinić.

Najavio je izgradnju novog urgentnog centra, koji će biti u prizemlju, dok će na spratu biti dnevna bolnica.

“U toku je projekat za rekonstrukciju operacionih sala i sa tim projektom planiramo da konkurišemo kod Direkcije javnih radva kako bi iduće godine rekonsturisali operacioni blok. Planirali smo i rekonstrukciju kompletnog porodilišta”, rekao je dr Magdelinić.

Naveo je da u beranskoj bolnici radi 48 ljekara specijalista, sedam subspecijalista, a 20 ljekara je na specijalističkim studijama.

“Takođe, angažovano je 14 spoljnih saradnika .. To su ljekari iz Kliničkog centra Crne Gore, Univerzitetskog centra u Beogradu i Novom Sadu.  Pored njih I četiri ljekara koji su ranije penzionisani nastavili su sa radom u našoj ustanovi.Tako da u beranskoj bolnici trenutno ordinira 86 ljekara”, rekao je dr Magdelinić.

Prema njegovim riječima, plan je da se taj broj u narednih pet godina poveća na 128.

“Ove godine smo dali devet subspecijalizacija i na taj način pokazali koliko pridajemo važnosti stručnom usavršavanju ljekara. Povećanjem broja ljekara, otvaranjem novih dijagnostičkih i terapijskih procedura, povećaće se i broj radnika sa srednjom i visokom medicinskom školom. Trenutno se u Kliničkom centru nalazi pet naših radnika, koji se obučavaju za rad u angio sali i jedan ljekar je na edukaciji za koronarografiju u Institutu za bolesti srca na Dedinju”, kazao je dr Magdelinić.

Pored brige o pacijentima i pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite, KBC Berane, kako je istakao, vodi računa da svima bude ugodan boravak kako u bolnici, tako i u krugu bolnice.

“Zbog toga smo asfaltirali parking zone, posadili stabla u bolničkom krugu, kao i zelene površine oko parkinga. Zasađeno je cvijeće, postavljene klupe u centralnom dijelu dvorišta, postavljeno novo osvetljenje, zamjenjena rampa”, naveo je dr Magdelinić.

Građani Berana, kao i sjevera Crne Gore prepoznaju da se posvećeno radi na unapređenju zdravstvenog sistema u toj opštini i imaju povjerenja da će u narednom periodu još mnogo biti učinjeno, kada je riječ o uslovima, stručnom kadru i medicinskim procedurama

Povezane vijesti