Dr Popović za Budim info: Njega kože u zimskim uslovima; Savjeti za održavanje zdrave i sjajne kože

U toku hladnih zimskih mjeseci, koža podleže raznim nepovoljnim meteorološkim uticajima, što može rezultirati dehidracijom i iritacijom.

Stoga je važno pružiti dodatnu i adekvatnu njegu kože tokom zimskih mjeseci kako bismo očuvali njen hidratantni balans, te da bi koža zadržala svoju mekoću, sjaj i baršunast izgled, naglašava dr sc.med Ana Popović, dermatovenerolog- onkolog za naš portal.


„Barijerna funkcija kože spriječava gubitak vode sa površine tijela. Ovu barijeru čine lipidi koji formiraju zaštitni lipidni sloj na površini kože. Hladan zimski vazduh je suv i smanjuje proizvodnju prirodnih lipida, što dovodi do veće evaporacije vode sa površine kože. Zimski vjetrovi dodatno dehidriraju i oštećuju kožu, rezultirajući pojavom suve i grube kože uz subjektivan osjećaj svraba“, ističe dr Popović.

Prema njenim preporukama, lagane kremaste teksture koje se koriste tokom toplih mjeseci trebalo bi zamijeniti bogatijim, masnijim proizvodima koji će spriječiti transepidermalni gubitak vode iz kože. Losioni, kreme, puteri i ulja za kožu koja sadrže sastojke koji obnavljaju kožnu barijeru (kao što su urea, laktati, hijaluronska kiselina, glicerol, alfa hidroksi kiseline itd.) su optimalan izbor za njegu tijela. Ovo se takođe odnosi i na njegu lica, uz napomenu da proizvodi ne smiju sadržati komedogene sastojke koji mogu izazvati akne.

Dr Ana Popović

Važno je naglasiti da je odabir hranljivih proizvoda za njegu kože prije spavanja od izuzetne važnosti. Tada je idealno vrijeme za njegu često zanemarenih djelova tijela, kao što su ruke, stopala, laktovi. Koža na rukama je posebno tanka i osjetljiva, sa manjim brojem lojnih žlijezda, što je čini sklonom sušenju, pucanju i nastanku ekcema, ističe dr Popović za portal Budim info.

Preporučuje se izbjegavanje produženog kontakta s agresivnim sapunima, deterdžentima bez zaštitnih rukavica, kao i izlaganje ruku hladnoći bez adekvatne zaštite, uz redovnu primjenu krema obogaćenih glicerolom i linoleinskom kiselinom, posebno prije spavanja.

Dr Popović upozorava da zimski period može pogoršati već postojeća hronična kožna oboljenja, poput atopijskog i seboroičnog dermatitisa, ekcema i rozacee. Takođe naglašava da crvenilo i prošireni kapilari na licu postaju izraženiji zbog naglih promjena temperature. Preporučuje se izbjegavanje produženog kontakta s agresivnim sapunima, deterdžentima bez zaštitnih rukavica, kao i izlaganje ruku hladnoći bez adekvatne zaštite, uz redovnu primjenu krema obogaćenih glicerolom i linoleinskom kiselinom, posebno prije spavanja. Piling može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože i poboljšati apsorpciju hidratantnih krema.

Njega kože

Dr Popović savjetuje blagu eksfolijaciju jednom nedjeljno, izbjegavajući agresivne proizvode koji mogu oštetiti zaštitni lipidni sloj kože.

Preporučuje se tuširanje mlakom vodom koja ne prelazi 30 stepeni Celzijusa, izbegavanje dugotrajnih i toplih kupki koje mogu dehidrirati kožu uklanjanjem prirodnih lipida. Treba izbjegavati i jake antibakterijske sapune koji dodatno isušuju kožu. Hidratantne kreme i emolijense bi trebalo nanositi odmah nakon tuširanja. Usne su posebno osjetljive na hladno i suvo vrijeme, te se preporučuje korišćenje balzama za usne više puta dnevno kako bi se očuvala njihova hidriranost. Korišćenje zaštitnog faktora SPF 30 ili više je neophodno tokom zime kako bi se koža zaštitila od štetnih UVA zraka koji su prisutni tokom cijele godine, te kako bismo prevenirali prijevremeno starenje kože, zaključuje dr Popović.

Budim info

Povezane vijesti