Durmitor

Da li znaš… …da je simbol NP Durmitor divokoza. Koja je naseljava stjenovite predjele planinskog masiva durmitora i planinske pašnjake uz gornju granicu šumske vegetacije, ali i u strmim kanjonima rijeka Tare i Sušice

Ako idete kroz Crnu Goru moguće je da ćete u putu vidjeti neke putokaze o kojima ne možete naći više informacija, nepoznate horizonte ili ćete jednostavno zaobići mjesta vrijedna posjećivanja.

Jedna od tih mjesta je Durmitor.

Zajedno sa Lovćenom i Biogradskom gorom,

Durmitor je dobio status nacionalnog parka 1952.godine.

Nacionalni park Durmitor obuhvata masiv planine Durmitor, kanjone rijeka: Tare, Drage, Sušice i najviši dio kanjonske doline Komarnice, sa kojih se uzdižu brojni planinski vrhovi, od kojih je njih 48 sa preko 2.000 mnv.

Najviši vrh je Bobotov kuk 2.525 mnv.

Foto: Durmitor/instagram

Površina Parka je 34.500 ha, a teritorija pripada sledećim opštinama: Žabljak, Šavnik, Plužine, Pljevlja i Mojkovac.

Klima je umjereno-kontinentalna, subplaninska i planinska. Odlikuju je duge i hladne zime, relativno kratka i svježa ljeta. Prelazni period između godišnjih doba ja slabije izražen, a jeseni su nešto toplije od proljeća.

Da li znaš…

…da Durmitor krasi 18 ledničkih jezera nazvanih gorske oči. Najveće i najpoznatije je Crno jezero. Crno jezero čine Veliko i Malo jezero koji su povezani uskom prevlakom. Ovo jezero krije tajnu, voda iz njega otiče u rijeke Taru i Pivu, što predstavlja izuzetnu rijetkost u prirodi, tzv. bifurkaciju. To je pojava da jedna vodena masa daje pritoke dvijema rijekama.

Foto: Turizam.mne/Crno jezero

Nacionalni park Durmitor nalazi se na UNESCO listi Svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa od 1980. godine, a od 2017. godine pod UNESCO zaštitom nalaze se i stećci (srednjovjekovni nadgrobni spomenici) u blizini Ribljeg jezera (selo Novakovići) i u selu Bare Žugića.

Da li znaš…

… da je simbol NP Durmitor divokoza. Koja je naseljava stjenovite predjele planinskog masiva durmitora i planinske pašnjake uz gornju granicu šumske vegetacije, ali i u strmim kanjonima rijeka Tare i Sušice.

Foto: Tara/montenegro

Zanimljivosti / Info o Tari

Tara je najduža rijeka u Crnoj Gori (145km), sa najdubljim kanjonom u Evropi (1333m). Zbog veličanstvenosti i izuzetne ljepote kanjon Tare je 1967. godine proglašen Prirodnim spomenikom, a u ekološke rezervate UNESCO-a programa Čovjek i bisfera (MAB) upisan je 1977. godine. Kanjon, dužine 82 km, naseljava 1 300 vrsta biljaka, među kojima je veliki broj rijetkih, endemičnih i reliktnih vrsta, kao i brojni i raznovrsni predstavnici faune.

Zanimljivosti / Vidikovci

Foto: Turistička organizacija Žabljak

Krovovi planina koji su odabrani da se dosegne pogledom na ljepote krajolika gdje su granice vidika linije horizonta! Sa vidikovca Ćurevac na Durmitoru pogled urezuje najljepši i jedan od najvećih kanjona evropske suze – Tare

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –