DZ Berane i DZ Andrijevica: Zbog povećanog broja obolijevanja od „velikog kašalja“, vakcinišite svoju djecu

U Domu zdravlja Berane, tokom radne nedelje od 7 do 21 čas ili u dane vikenda od 7 do 14 časova

U Domu zdravlja Andrijevica, od 10 časova

Zbog povećanog broja obolijevanja od Pertusisa, bolesti koja je poznata pod nazivom „veliki kašalj“, pozivamo roditelje djece koja nisu vakcinisana (naročito ugrožena djeca od 0 do 5 godina kao i starija) da to što prije učine, navode u saopštenjima domovi zdravlja u Beranama i Andrijevici

Naime, radi se o bakterijskoj infekciji koja se najčešće prenosi kapljičnim putem od oboljele osobe. Inkubacija traje od 7 do 10 dana ali se može javiti i do 21 dan od kontakta sa oboljelim. Manifestuje se sa kašljem, kijanjem, hripanjem, da bi epizode kašlja bile sve duže i češče da bi dovele do zacenjivanja. Kašalj traje do 100 dana. Naročito su ugroženi najmladji pacijenti, mala djeca i osobe preko šezdesete godine.

Prevencija postoji i to je kombinovana petovalentna i šestovalentna vakcina.

Roditelji mogu dovesti dijete na vakcinaciju u Dom zdravlja Berane, tokom radne nedelje od 7 do 21 čas ili u dane vikenda od 7 do 14 časova.

U Domu zdravlja Andrijevica, od 10 časova, biće organizovana vandredna vakcinacija protiv velikog kašlja za djecu koja nisu potpuno vakcinisana – revakcinisana!!!
Broj na koji moju zakazati vakcinaciju u DZ Andrijevica: 067809593

Takođe, apeluju na sve roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu, a one koji kasne sa vakcinacijom da što prije nadoknade propuštene doze, kako bi se spriječile teže forme bolesti!!!

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim