EKOLOŠKA DRŽAVA NA PAPIRU

Da imamo zemlju sa bogatim prirodnim potencijalima i ljepotu koje, što bi naš narod rekao, „nema u svijet“ smo svjesni manje više.

Imamo najljepše planine koje se kupaju u očima mora.

Ono čega nismo svjesni je KAKO to da se obilježava 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom! Obilježava li se ta manifestacija da svijetu „mažemo“ oči, dok se druge stvari dešavaju naočigled svih.

Jesmo li ekološka država punih 30 godina dok nam koncesionari svi ovih godina na razne načine pribavljaju dozvole za nekontrolisanu, neplansku i devastatorsku sječu šume!?

Jesmo li ekološka država kad se par stotina ljudi okupi i zapali gume, u znak revolta, jer eto brane svoju državu od nevidljivih neprijatelja!?

Kome i koju sliku šaljemo u svijet, dok živimo u zabludi da smo i dalje ekološka država. Jesmo, na papiru!

Od dana kada je Crna Gora proglašena ekološkom državom do današnjeg, prošlo je punih 30 godina. Umjesto boljeg i ljepšeg izgleda i uređenja naše zemlje, što je sa proteklim dugim nizom godina trebalo da bude slučaj, mi smo suočeni sa ne tako lijepom slikom.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori propisuje između ostalog :

„Donošenjem ove deklaracije Crna Gora prema prirodi uspostavlja državni odnos i poziva na mudrost sve ljude da spriječe ekološku katastrofu koja nam prijeti.“

KO LI JE TO MUDRO RADIO SVE OVE GODINE, OSTAJE NAM DA SAGLEDAVAMO POSLEDICE.

Povezane vijesti