Erović: Posljednje dvije godine u bjelopoljsku bolnicu uloženo skoro 1,7 miliona eura

Posredstvom Ministarstva zdravlja uvedene su nove hirurške procedure, nabavljeni najnoviji aparati, savremeno opremljeno pedijatrijsko odjeljenje, formiran onkološki konzilijum, a i u narednom periodu će se ulagati u najnoviju medicinsku opremu i obuku kadra

To je u razgovoru za PR Centar kazao direktor Opšte bolnice Bijelo Polje Kenan Erović, ističući da u godini kada slavi vijek postojanja ta bolnica ima čime da se pohvali kada je u pitanju kadrovska politika i ulaganje u opremu.

– U bolnici je zaposleno 380 radnika, od toga 67 ljekara, 45 specijalista, osam užih specijalista i 14 specijalizanata. Imamo najbrojniji, ali i najmlađi kadar kada su u pitanju opšte bolnice u Crnoj Gori. Posredstvom Ministarstva zdravlja u prethodne dvije godine dodijelili smo 11 specijalizacija iz različitih oblasti i 17 užih specijalizacija – kazao je Erović.

Kada je u pitanju zdravstvena usluga i zaštita u prethodne dvije godine, kako je naveo, uveli su nove hirurške procedure iz oblasti dječje urologije, dječje hirurgije, ortopedije, grudne hirurgije tako što su iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) angažovali specijaliste iz tih oblasti.

Erović je kazao da na osnovu inicijative bjelopoljske bolnice i saglasnosti Ministarstva zdravlja već godinu postoji Onkološki konzilijum za pacijente sa sjevera.

– Umjesto odlazaka u Podgoricu onkološki pacijenti su u mogućnosti da budu pregledani u Bijelom Polju. Konzilijum pokriva veliki broj onkoloških pacijenata iz osam opština sa sjevera. Održava se dva puta mjesečno u prostorijama naše ustanove, a učestvuju i subspecijalisti onkologije sa Instituta za onkologiju KCCG – pojasnio je Erović.

Prema njegovim riječima, uz podršku Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), u posljednje dvije godine za opremu u bjelopoljsku bolnicu uloženo je million eura, a kada su u pitanju građavinski radovi iznos je oko 688 hiljada eura.

– Uz pomoć Vlade i resornog ministarstva sa računa NKT-a opredijeljeno je 260 hiljada eura za nabavku najsavremenijeg digitalnog RTG aparata i sanitetskog vozila. Posredstvom FZO nabavljena je medicinska oprema u vrijednosti od 140 hiljada eura i to dva savremena aparata za anesteziju, kao i stub za laparoskopsku hirurgiju. Opredijeljena su i sredstva za osteodezintometar i prvi put ćemo već sljedećeg mjeseca imati kabinet za osteodezintometriju sa ljekarom subspecijalistom reumatologom jedinim na sjeveru – kazao je Erović.

Za dva mjeseca bijelopoljska bolnica će, kako je naveo, imati i savremeno opremljenu biohemijsko-hematološku laboratoriju.

– Posredstvom Ministarstva zdravlja i FZO počelo je renoviranje Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a prva faza će biti završena krajem godine. Pored svega navedenog, u prethodne dvije godine nabavljena je i druga oprema za operacioni blok, službe, odjeljenja i ambulante – rekao je Erović.

Posebnu zahvalnost, kako je naglasio, duguju društveno odgovornim pojedincima i kompanijama koji su pomogli da se osavremeni oprema u bolnici, otvore nove ambulante i na taj način doprinijeli da se obezbijede savremeni tretmani za pacijente.

– Posebnu zahvalnost dugujemo filantropu Hajrizu Brčvaku, osnivaču humanitarne organizacije Hemiias i humanitarnog fonda Hilal, koji su uz posredstvo Ministarstva zdravlja opredijelili 400 hiljada eura za adaptaciju pedijatrijskog odjeljenja i nabavku najsavremenije oprema za ovo odjeljenje. Uz podršku gospodina Brčvaka u narednom periodu ćemo adaptirati ginekološko akušersko i odjeljenje neonatologije – najavio je on.

Usljed brzih promjena u zdravstvu, potrebno je, kako smatra, biti korak ispred i osigurati adekvatne resurse za suočavanje sa budućim izazovima.

„Ovo svakako uključuje ulaganje u najnoviju medicinsku opremu, kao i obuku kadra kako bismo održali najveći standard u pružanju usluga. Takođe, poseban akcenat će biti na novom internom odjeljenju i odjeljenju neurologije – rekao je Erović.

Dodao je da će do kraja godine bjelopoljska bolnica imati i magnetnu rezonancu.

Erović je istakao da je u toj bolnici prošle godine urađeno 1400 oprecija što je skoro duplo više u odnosu na raniji period.

– Ove godine očekujemo da bude oko dvije hiljade operacija. Razlog tome je što se vratilo povjerenje građana u našu bolnicu, ali imamo i sve više pacijenata ne samo sa sjevera, već i iz centralne i južne regije posebno kada je u pitanju ginekologija, urologija i ortopedija – naveo je Erović.

Da imaju povjerenje u bjelopoljsku bolnicu potvrdili su nam i pacijenti i građani i, iako ne pred kamerama, željeli su da poruče da su izuzetno zadovoljni i ponosni na sve što je urađeno

Povezane vijesti