Fidelity consulting opet provalio Spajića: Ko se možda milijardu tali, na Jadransko-jonskoj magistrali?

A možda, sasvim možda je ponovo doveo građane u zabludu, ko zna. Bolje da je tako, da se ne trošimo više

Nakon prozivki iz Pokreta Evropa sad, iz Fidelity consulting-a su izbacili još jednu objavu na svojoj fejsbuk stranici. Istu prenosimo integralno

KO SE MOŽDA MILIJARDU TALI, NA JADRANSKO-JONSKOJ MAGISTRALI?

Ok, nije baš u pitanju magistrala ali je dovoljno blizu da opalimo rimu iz naslova jer – MILIJARDA EVRA je u pitanju.

Naime, lider PES-a je u nedavnoj posjeti Herceg Novom izjavio: „Jedan od njih je i izgradnja brze ceste sa četiri trake od Herceg Novog do Ulcinja čime ćemo u potpunosti promijeniti ambijent na našem primorju. Žalim što takvi projekti nisu davno završeni, ali niko nije želio da zasuče rukave i radi na realizaciji. Imamo sve spremno, finansiranje i projekat i zbog toga je važno da što prije počnemo da radimo”.

Dakle, pare su obezbijeđene, projekat je spreman?

No, no – makar tako kažu zvanični podaci u vezi tehničke spremnosti projekta za finansiranje.

Naime, prema podacima iz jedinstvene liste infrastrukturnih projekata za 2021. godinu, ukupna vrijednost projekta izgradnje Jadransko-jonske brze ceste iznosi 1,013 milijardi evra, što je više novca u odnosu na prioritetnu dionicu autoputa Podgorica-Mateševo.

Valjda je red da se ne ponovi greška koju smo imali u tom projektu a o čemu smo pisali još 2014. godine, složićete se?

Sudeći po izjavama lidera PES-a kako je sve spremno za izgradnju i da se samo čekaju ljudi koji će da stisnu dugme i prekinu vrpcu, izgleda da – hoćemo.

Ako pogledate kolonu u crvenom okviru tabele u prilogu, primijetićete da su projekti kategorisani prema spremnosti projekta za realizaciju. Sve što treba da znate je sljedeće: 2c je najgora, 1a najbolja kategorija.

Kada se projekti stave u kategoriju 2c, to znači da su to projekti sa nedostacima u prostornoj planskoj dokumentaciji a rješavanje imovinskopravnih pitanja je u toku ili imovinska pravna pitanja nisu riješena.

Prema podacima iz tabele koja se odnosi na Jadransko-jonsku brzu cestu, u kategoriji 2c ukupno se nalaze 4 projekta, vrijednosti 700 miliona evra.

Prevedeno: 70% investicije je svrstano u NAJGORU kategoriju po spremnosti projekta za finansiranje.

Takođe, stanje nije bolje ni za ostale dionice brze ceste koje su svrstane u kategoriju 2b: dvije dionice vrijednosti 244,4 milion eura takođe imaju probleme u spremnosti za finansiranje: to su projekti koji imaju spremnu prostornu plansku dokumentaciju ali je rješavanje imovinsko pravnih pitanja u toku ili nisu riješena.

Dakle, 93% investicije za koju lider PES tvrdi da ima spremno i finansiranje i projekte – zapravo NIJE SPREMNA za finansiranje.

Da ne budemo na kraj srca: samo je jedan projekat u kategoriji 1b čija je vrijednosti 68 miliona evra koji takođe nije do kraja spreman za finansiranje; ali ajde da damo šansu da će se on završiti relativno brzo.

Inače, lider PES-a bi trebao da zna da su za implementaciju i finansiranje spremni samo oni projekti koji su u kategoriji 1a – u slučaju Jadrankso-jonske brze ceste, oni NE POSTOJE.

Dakle, NIJEDNA od 7 dionica Jadransko-jonske auto ceste nije spremna za finansiranje sa projektnog aspekta, što otvara sumnju u moguću korupciju (naglašavamo i podvlačimo riječ moguću).

Dodajno ovim podacima i da ovaj projekat pretpostavlja izgradnju mosta Verige preko Bokokotorskog zaliva. Da je lider PES-a čitao Strategiju razvoja saobraćaja za period 2019-2035. godine i prateće dokumente, znao bi da su procijenjeni uticaji mosta Verige na parametre životne sredine ocijenjeni sa ocjenama D i E, što znači da su – neprihvatljive.

Citiramo i ovo: “Najveći uticaj očekuju se na kulturno-istorijsku baštinu opštine Kotor, posebno imajući u vidu da se na teritoriji Crne Gore najveći broj spomenika kulture nalazi u opštini Kotor (31 odsto)“.

Mada, koga realno briga za trećinu kulturne-istorijske baštine Crne Gore, kada se daju obećanja da je sve spremno, samo se čeka jedan čovjek da sve to pospremi i upakuje, možda čak i za godinu (ovo za godinu se šalimo, xoxo)?!

Imajući u vide gore navedeno, postavili bi nekoliko pitanja:

1. Da li je lider PES-a već ugovorio finansiranje projekta koji podsjetimo, nema spremnu prostorno-plansku dokumentaciju i za koji mahom nijesu riješeni imovinsko pravni odnosi?

2. Koliko će da nas košta ukupan aranžman ako znamo da su ovo cijene još od prije nekoliko godina a cijene materijala su danas skuplje makar 30%?

3. Sa kim i kada je dogovorena najmanje milijarda eura novog zaduženja i pod kojim uslovima? Podsjetimo, kamatne stope su značajno porasle poslednjih 12 mjeseci?

4. Ako se projekat ne finansira iz novog zaduženja, sa kim je dogovoren koncesioni aranžman za finansiranje ove dionice a tender još nije ni raspisan?

5. Da li će se insistirati na neprihvatljivom uticaju mosta Verige na kulturno-istorijsku baštinu države Crne Gore ?

A možda, sasvim možda je ponovo doveo građane u zabludu, ko zna. Bolje da je tako, da se ne trošimo više

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u