Filip Radović krunisan u Paraolimpijskom komitetu

Za narednu godinu planiran je veći budžet, jer Vlada i Ministarstvo sporta i mladih cijene vaš trud i zalaganje i želimo da pokažemo da je našem društvu potrebno mnogo više inkluzije, zajedništva i pregalaštva, razumijevanja i poštovanja, rekao je potpredsjednik Vlade Šćekić

Na svečanosti u hotelu „Ramada“ dodijeljena priznanja i najboljem treneru, najboljem klubu, posebna priznanja za izuzetne rezultate, zahvalnice sponzorima i prijateljima POK-a…

Stonoteniser Filip Radović najuspješniji je crnogorski paraolimpijac u 2023. godini, u tradicionalnom izboru Paraolimpijskog komiteta

-Biti najbolji paraolimpijac Crne Gore za mene je velika čast, ali i obaveza da pružim maksimum u narednom periodu kako bi ostvario još bolje rezultate i svoju Crnu Goru predstavio na što bolji način. Veliku zahvalnost dugujem svojim bivšim trenerima Čedomiru Damjanoviću i Nikolaju Lupuleskuu, sadašnjim trenerima Vladimiru Mariću i Žarku Zakiću, svojoj porodici i svima koji me podržavaju, rekao je Radović.

Foto: POK

Za najboljeg trenera proglašen je Vladimir Marić, koji je predvodio Radovića i Luku Bakića na Evropskom prvenstvu u Šefildu.

Specijalno priznanje za vrhunsko sportsko dostignuće uručeno je šahisti Predragu Nikaču, osvajaču srebrne medalje na Svjetskom pojedinačnom prvenstvu za osobe bez i sa smetnjama vida na Rodosu i zlatnog odličja za rezultat ostvaren na prvoj tabli Paraolimpijade u Beogradu. Najuspješniji mladi sportista, kao i prošle godine, je plivačica Iskra Dedivanović, koja je osvajala medalje na plivačkim mitinzima u Sarajevu, Podgorici i Zagrebu. Najuspješnija ekipa je Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont, pobjednik Balkanske lige košarkaša u kolicima. Priznanje za izuzetan sportski rezultat u 2023. godini dodijeljeno je atletičarki Maji Rajković i strijelcu Milanu Đinoviću.

Posebno priznanje za dostignuća u sportskoj karijeri – Paraolimpijska zvijezda uručeno je atletičarki Marijani Goranović, koja je saopštila kraj aktivne sportske karijere.

-Nakon decenije i po profesionalnog bavljenja paraatletikom zvanično se opraštam od sporta, koji mi je mnogo doprinio u životu, u smislu dobrih putovanja, rezutata, poznanstava i izgrađivanje sopstvene ličnosti. Ne mogu da ne pomenem prašnjavi poligon Resursnog centra odakle je sve počelo, dršku od metle sa kojim smo mjerili moje prve rezultate. Sve uz podršku mog tadašnjeg profesora fizičkog, sada predsjednika Paraolimpijskog komiteta Igora Tomića, rekla je Goranović, naglasivši da je put bio trnovit i da nije bilo uslova koje imaju sadašnji paraolimpijci. -Igore, malo je reći hvala ti. Znamo koliko je bilo teško prebroditi sve. Hvala ti što si vjerovao u mene, što mi nikada nije si dozvolio da odustanem. Hvača i mom treneru Veljku Čegaru sa kojim sam osvojila evropsku medalju i odbranila je dvije godine kasnije. Čegar je moj prijatelj i trener koji se zalagao da iz mene izvuče maksimum. Hvala ti na svemu. Ja ne odlazim iz paraolimpijskog sporta i uvijek ću biti podrška budućim generacijama, rekla je Marijana.

POK je priznanja uručio i Ministarstvu sporta i mladih, Sekretarijatu za sport Glavnog grada i sponzorima

Foto: POK

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, poručio je da je resor na čijem je čelu uz crnogorske paraolimpijce i da želi da stvara bolje uslove za njihovo bavljenjem sportom.

-Za narednu godinu planiran je veći budžet, jer Vlada i Ministarstvo sporta i mladih cijene vaš trud i zalaganje i želimo da pokažemo da je našem društvu potrebno mnogo više inkluzije, zajedništva i pregalaštva, razumijevanja i poštovanja, rekao je potpredsjednik Vlade Šćekić, naglasivši da su sjajni rezultati svih paraolimpijaca, ali da treba posebno istaći uspjehe stonotenisera Filipa radovića, Šahiste Predraga Nikača, atletičarke Maje Rajković, plivačice Iskre Dedivanović, strijelca Milana Đinovića i Paramonta. – Izgradićemo centar za paraolimpijski sport, zajedno sa vama i međunarodnim partnerima, od kojih ćemo, sigran sam, imati podršku. Vaš rad i rezultati nas obavezuju na to. Vlada i Ministarstvo sporta stoje uz vas, kao podrška i pouzdan partner. Zahvalni smo im na sjajnim rezultatima i promociji naše države u svijetu, kazao je potpredsjednik Vlade Šćekić.

Foto: POK

U ime nagrađenih sponzora zahvalila se PR menadžer Crnogorskog eletroprenosnog sistema Nada Pavićević.

Predjednik Igor Tomić zahvalio se svima na doprinmosu da paraolimpiski pokret u Crnoj Gori bude ono što je sada. On je naglasio da je 2023. bila jedna od najdužih i najtežih i najzahtjevnijih godina.

Foto: POK

-Bila je i istorijska godina, po onome kakve su rezultate ostvarili crnogorski sportisti. I to ne u baš jednostavnim okolnostima. U okolnostima, kada smo očekivali da ćemo u godini velikog povećanja budžeta za sport dobiti i mi skormno povećanje. Nijesmo, ali će se izgleda i ta otežavajuća okolnost za nas ispraviti, kazao je Tomić, naglasivši da je ponosan na odnos sportista prema svojoj kući Paraolimpijskom komitetu, koji su to najbolje pokazali angažovanoću tokom Evropskog prvenstva u golbalu.

Povezane vijesti

Preminula porodilja u Nišu

Tridesetogodišnja porodilja L.S. preminula je u Klinici za ginekologiju u Nišu, nakon što joj je prethodno urađen carski rez u leskovačkoj bolnici. Kako prenosi RTS,