Francuska na ivici vanrednog stanja, na ulicama 45.000 policajaca

Jedan mladić preminuo je poslije pada s krova supermarketa u predgrađu Ruana tokom sinoćnih nemira.

Francuska policija pokušavala je da rastjera demonstrante koji su se, uprkos zabrani, okupili na Trgu Konkord u Parizu. Neredi i protesti protiv policijske brutalnosti, povodom ubistva tinejdžera, nastavljeni su i u drugim gradovima. Ministar policije izjavio da je tokom noći raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma širom zemlje.

Mladić je preminuo posle pada s krova supermarketa u predgrađu Ruana tokom nemira u petak uveče, saopštile su lokalne vlasti ovog sjevernog francuskog grada.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz policije, mladić je pao s krova dok su izgrednici pljačkali supermarket.

Iz kancelarije državnog tužilaštva međutim, rekli su prethodno za BFM TV da, na osnovu istrage koja je u toku, nije utvrđeno da je prodavnica bila meta pokušaja pljačke, prenosi RTS.

Rojters napominje da različite navode nije mogao da provjeri i da kancelarija tužilaštva nije bila dostupna za komentar.

U Lilu je došlo do sukoba demonstranata i policije, kada su policajci odgovorili suzavcem na pirotehnička sredstva koja su bacali demonstranti sa kapuljačama.

U Strazburu su uhapšene 33 osobe pošto je došlo do incidenata u centru grada, a u Marseju je uhapšeno 36 osoba, dok su dva policajca lakše povrijeđena kada su manje grupe demonstranata kamenicama gađale policiju, javlja BFM TV.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerlald Darmanen rekao je za televiziju TF1 da je tokom večeri u petak raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma širom zemlje.

Dodao je da će biti mobilisane „specijalizovane jedinice“, kao što su elitne taktičke jedinice francuske policije, Brigada za istraživanje i intervencije i Nacionalna interventna grupa žandarmerije.

Darmanen je rekao da vlada „ne isključuje hipotezu“ o mogućem uspostavljanju vanrednog stanja u zemlji.

„Naredni sati će biti odlučujući i znam da mogu da računam na vaše besprekorne napore“, poručio je Darmanen vatrogascima i policajcima koji nastoje da uguše nemire.

Policijska stanica u Remsu zapaljena je i opljačkana tokom noći sa četvrtka na petak, a demonstranti su ukrali „odeću nacionalne policije“, saopštila je prefektura Marne

Povezane vijesti