Galić: Globalni nadzor antimikrobne rezistencije veoma značajan

„NADZOROM nad potrošnjom antibiotika UNAPRIJEDITI kvalitet zdravstvene zaštite“

Na danas održanom sastanku, u Institut za javno zdravlje Crne Gore, na kojem su prisustvovali ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić, direktorica Direktorata za javno zdravlje, spriječavanje zloupotrebe droga i drugih psihoaktivnih supstanci, prokursora i kozmetičkih proizvoda, dr Ivana Živković, direktorica CiInMED-a, doc. dr med. spec. Snežana Mugoša, direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vladimir Đaković i direktori zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, predstavljena je još jedna uspješna saradnja Instituta za javno zdravlje Crne Gore sa Robert Koch Institutom iz Berlina, u vidu zajedničkih aktivnosti koje se odnose na “Globalni nadzor antimikrobne rezistencije”.

Jačanje nacionalnih kapaciteta za racionalizaciju potrošnje antibiotika značajno će poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite i omogućiti uštede u zdravstvenom sistemu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U IJZ-u je danas održan sastanak na kome je predstavljena još jedna uspješna saradnja te zdravstvene ustanove sa Robert Koh institutom iz Berlina, u vidu zajedničkih aktivnosti koje se odnose na “Globalni nadzor antimikrobne rezistencije„.

Foto: Institut za javno zdravlje

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je da je sastanak organizovan u cilju predstavljanja saradnje, ali i da bi prezentovali problem koji postoji u Crnoj Gori u nadzoru nad potrošnjom antibiotika, antimikrobnom rezistencijom i bolničkim infekcijama.

Kako je rekao, globalni nazdor nad antimikrobnom rezistencijom veoma je značajan jer će pružiti priliku da se započne proces unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite kroz jačanje kapaciteta nadzora.

Foto: Institut za javno zdravlje

Za uspješnost svih aktivnosti Instituta za javno zdravlje, tako i za ovu, neophodno je učešće i podrška sa svih nivoa države”, rekao je Galić.

Galić je kazao da će im u realizaciji unapređenja nadzora nad potrošnjom antibiotika, rezistencijom na antibiotike i bolničkim infekcijama, veoma biti značajna podrška Ministarstva zdravlja kao krovne institucije, ali i menadžmenta svih zdravstvenih ustanova.

Kako postoji kompleksan problem koji se vezuje za tri teme, međusobno usko povezane, neophodno je uspostaviti bolju saradnju među institucijama i uključiti relevantne stučnjake koji će se na nacionalnom nivou baviti ovim problemom”, rekao je Galić.

On je dodao da su, pored IJZ-a, u aktivnostima „Globalni nazdor nad antimikrobnom rezistencijom“ uključeni i predstavnici Instituta za ljekove i medicinska sredstva, Fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Time je, kako je naveo, obezbijeđen multisektorski pristup – One health pristup.

Iz IJZ-a su naveli da je cilj te međusektorske saradnje, kao i saradnje sa Robert Koh Institutom iz Berlina, jačanje nacionalnih kapaciteta za racionalizaciju potrošnje antibiotika, kontrole otpornosti bakterija na antibiotike i bolničkih infekcija.

To treba da značajno poboljša kvalitet zdravstvene zaštite, bezbjednost pacijenata i omogući uštede u zdravstvenom sistemu”, kaže se u saopštenju

Povezane vijesti