Galić: U narednim sedmicama o trajanju časova, maske do kraja

U narednim sedmicama biće razmotrena mogućnost da se časovi u školama vrate na 45 minuta, kazao je u emisiji direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović saopštio je da su prosvjetni radnici za produžetak časa i da će kada se to odobri pripremiti djecu i izmijeniti organizaciju u školama. Galić je napomenuo da je skidanje maski posljednja opcija jer se djeca ne vakcinišu.

„Pažljivo pratimo epidemiološku situaciju, istina je da dolazi do stabilizacije. Dolazi lijepo vrijeme, mogućnost da i drugi elementi utiču na stabilizaciju, tako da ćemo u narednim sedmicama razmotriti sve te mjere sa Ministarstvom zdravlja i predstavnicima Ministarstva prosvjete”, kazao je Galić.

Galić je kazao da je skidanje maski posljednja opcija jer se djeca ne vakcinišu.

„Nijesmo dosegli nivo vakcinacije koji bi nam omogućio da se opustimo. Znamo da se djeca nižeg uzrasta ne vakcinišu, tako da moramo zaštiti njihovo zdravlje, a kada to upoređujemo sa diskotekama, u njih idu odrasli koji mogu da se vakcinišu“, kazao je on.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović kaže da su učenici uskraćeni zbog trajanja časova 30 minuta.

“Mi ispredajemo lekciju, ali ne ne utvrdimo na pravi način. Tu nam fali tih 15 minuta. Da li će se čas vratiti na 45 minuta, to prvenstveno zavisi od Ministarstva zdravlja”, kazao je on.

Napominje da sve zavisi od dogovora ministarstava prosvjete i zdravlja, te da se Ministartsvo prosvjete zalagalo da se časovi ne skraćuju, ali da su se morali prilagoditi zdravstvenoj situaciji.

Ističe da su u učionici obolijevali i đaci i profesori.

Smatra da su se prosvjetni radnici potrudili da djeca mnogo ne propuste i da su uspjeli u tome.

“Sve ovo uticalo je na druženje, socijalizaciju, psihički razvoj djece, ali sa strane znanja nijesu bili previše uskraćeni”, kazao je Božović.

Nada se da će se do kraja godine časovi vratiti na 45 minuta.

“Do kraja nam je ostalo dva mjeseca. Ima šanse da se vratimo na 45 minuta. Pripremili bismo djecu  i organizacioni proces bismo prilagodili. Škole su se svakako od 1. septembra pripremale na to”, kazao je on i dodao da prosvjetni radnici to žele.

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u