Galić: U slučaju pojave korone u odjeljenju, maske umjesto karantina za ostalu djecu

„Ostavlja se mogućnost i dalje epidemiolozima da imaju slobodu svaki slučaj da tumače na poseban način, s obzirom da se, u nekim slučajevima, djeca druže više sa drugom djecom, pa je rizik za obolijevanje veći“, rekao je direktor IJZCG

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je došlo do promjene nedavno saopštene mjere da, ukoliko jedan od učenika bude zaražen koronavirusom, cijelo odjeljenje mora ići u kućni karantin.

Ukoliko se u odjeljenju pojavi dijete pozitivno na koronavirus, ostali učenici neće ići u karantin, već će biti u obavezi da nose maske, pojasnio je Galić u Bojama jutra na TV Vijesti.

„Ostavlja se mogućnost i dalje epidemiolozima da imaju slobodu svaki slučaj da tumače na poseban način, s obzirom da se, u nekim slučajevima, djeca druže više sa drugom djecom, pa je rizik za obolijevanje veći“, kazao je on.

Rekao je da je nastavnicima data sugestija da nose maske, a u slučaju zaraze koronavirusom, kao ni kod učenika, neće biti obavezno da cijelo odjeljenje ide u kućni karantin, već će đaci morati da nose maske i da se prati njihovo stanje.

Čas od 30 ili 45 minuta

Upitan da li može doći do produženja trajanja školskog časa sa 30 na 45 minuta, Galić je kazao da to nije u nadležnosti Ministarstva zdravlja i Instituta na čijem je čelu.

Smatra, ipak, da je „dosta nezgodno“ pri kraju školske godine donositi takvu odluku.

Član Sindikata prosvjete i nastavnik Slobodan Savović rekao je da je pogubno mijenjati pravila ponašanja i organizacije nastave pri kraju školske godine, kazavši da su više od dvije trećine godine izveli po jednom sistemu i nastavnom planu.

„Pitanje je koliko bi to imalo efekta“, smatra on.

Galić je rekao, govoreći o narednoj školskoj godini, da su nezahvalne prognoze o epidemiološkoj situaciji, ali da bi, za sada, mjere koje su trenutno na snazi bile i u septembru.

„Trebalo bi imati na umu da mjere mogu vrlo brzo da se promijene, ukoliko dođe do naglog skoka obolijevanja“, istakao je.

Izvor: Vijesti

Povezane vijesti