„Glas Crnogorca“ 1879: Crnogorci su najizdržljiviji čuvari kosovskog amaneta i slobode Srba, u njima živi svijest srpska

Junaštvo i čojstvo, bezgranična predanost svome vladaocu, ljubav k otadžbini, samopregorijevanje i mukotrpnja kojoj u svijetu cara nema, živa svijest srpska, koja je Crnogorca učinila prejamnikom amaneta kosovskog, čuvarom slobode srpske, vjekovnim osvetnikom srpskim, objavljeno je prije gotovo vijek i po u knjaževini Crnoj Gori.

Cetinjski list ,,Glas Crnogorca“ u prvom januarskom broju iz godine 1879. objavio je tekst kojim  je naglasio kako su Crnogorci istinski borci za slobodu čitavog srpstva, te da ih njihova ljubav prema otadžbini i lozi Petrovića, kao i bezgranična izdržljivost, čine neprikosnovenim čuvarima svetog kosovskog zavjeta.

– Junaštvo i čojstvo, bezgranična predanost svome vladaocu, ljubav k otadžbini, samopregorijevanje i mukotrpnja kojoj u svijetu cara nema, živa svijest srpska, koja je Crnogorca učinila prejamnikom amaneta kosovskog, čuvarom slobode srpske, vjekovnim osvetnikom srpskim, objavljeno je prije gotovo vijek i po u knjaževini Crnoj Gori.

U tekstu se naglašava kako sve istaknute karakteristike Crnogorca koje ga čine najizdržljivijim braniocem srpske slobode, njemu daju posebnu silu i moć, što se, kako je dodao službeni glasnik knjaza Nikole, uvijek pokazivalo tačnim kroz istoriju.

– To sve zajedno pokazalo se u najjasnijoj svjetlosti na Crnogorcu i u najnovije doba, to sve zajedno dalo je Crnogorcu silu i moć, objavio je cetinjski list 1. januara 1879. godine i zaključio riječima da su Srbi iz Crne Gore dorasli svom zadatku jer su u presudnim vremenima srpske istorije uvijek pokazivali da su na visini svoje misije.

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –