Greške koje često pravimo prilikom punjenja telefona

Baterija na vašem mobilnom telefonu, kao i na svakom drugom uređaju, ima rok trajanja

Ako se pitate zašto se baterija na vašem telefonu više ne čini tako dugotrajnom kao ranije, možda ste primijetili da se brže prazni, čak i kada ga ne koristite aktivno. Ovo može biti frustrirajuće, posebno ako se trudite da telefon izdrži čitav dan sa samo jednim punjenjem.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se bolje brinete o svom telefonu i produžite njegov vijek trajanja. Nedavno je Liberty Title identifikovao nekoliko uobičajenih grešaka koje se mogu napraviti prilikom punjenja telefona, a koje mogu znatno skratiti životni vijek vašeg pametnog uređaja.

Ostavljanje telefona priključenog na punjač preko noći

Vjerovatno ste čuli za ljude koji ostavljaju  telefone priključene na punjač preko noći. Međutim, ovo može biti loša ideja. Kada punite telefon preko noći, postoji rizik da se baterija pregrije i ošteti. Tokom punjenja, telefon crpi struju iz utičnice i pretvara je u električnu energiju za punjenje baterije. Ovaj proces stvara toplotu, a ako je telefon u futroli ili postavljen na meku površinu kao što su krevet ili jastuk, toplota može ostati zarobljena, što može uzrokovati pregrijevanje telefona i potencijalno oštećenje baterije. Takođe, stalno punjenje telefona do 100% može skratiti životni vijek baterije. Dakle, kako biste očuvali zdravlje baterije i izbjegli oštećenja, ne ostavljajte telefon na punjaču dok spavate.

Punjenje telefona pri ekstremnim temperaturama

Punjenje telefona tokom vrućeg ljetnjeg dana može biti primamljivo, ali to može nanijeti više štete nego koristi. Ako živite u području gde su temperature često iznad 32 stepena Celzijusa, razmislite o investiranju u klima uređaj kako biste zaštitili telefon. Takođe, izbjegavajte ostavljanje telefona na suncu tokom dužeg perioda. S druge strane, niske temperature takođe mogu uticati na trajanje baterije, pa je važno da telefon ne ostavljate napolju na hladnoći.

Upotreba neoriginalnog punjača

Originalni punjač koji ste dobili uz telefon dizajniran je da najbolje funkcioniše sa uređajem. Korišćenje drugih USB kablova ili adaptera može oštetiti bateriju. Kvalitetan punjač je ključ za očuvanje baterije i dug vijek trajanja telefona.

Prečesto punjenje telefona

Svaka baterija ima svoj vijek trajanja, a prečesto punjenje može skratiti taj vijek. Isto tako, punjenje telefona kada to nije potrebno može ubrzati pražnjenje baterije. Djelimično punjenje je često dovoljno da baterija ostane zdrava, a konstantno punjenje do 100% može skratiti njen životni vijek. Stoga, razmotrite potrebu za punjenjem prije nego što se odlučite da napunite telefon.

Korišćenje telefona tokom punjenja

Nije preporučljivo koristiti telefon dok se puni, jer to može uticati na proces punjenja i potencijalno oštetiti uređaj. Korišćenje telefona dok se puni znači istovremeno korišćenje i punjenje baterije, što može opteretiti bateriju i skratiti njen životni vijek. Stoga je najbolje izbjegavati korišćenje telefona dok se puni kako biste očuvali zdravlje uređaja.

Kako biste obezbijedili dug vijek trajanja svog telefona i baterije, važno je da se pridržavate ovih savjeta i izbjegavate uobičajene greške prilikom punjenja

Povezane vijesti