Haški tribunal podigao optužnice protiv Šešelja i četiri saradnika

„Šešelj je cio proces koji je protiv njega vođen u Haškom tribunalu objavio u knjigama“

Članica Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke (SRS) i šefica pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, Vjerica Radeta rekla je danas novinarima da je Ambasadi Srbije u Holandiji stiglo obavještenje Haškog tribunala da je protiv predsjednika SRS Vojislava Šešelja i četvoro njegovih saradnika podnijeta optužnica zbog nepoštovanja suda.

Ona je dodala da ni Vojislav Šešelj ni njegov pravni tim nisu dobili nikakvo zvanično obavještenje Haškog tribunala i da zato mogu samo da pretpostave da je to optužnica zbog objavljivanja i širenja povjerljivih informacija.

„Šešelj je cio proces koji je protiv njega vođen u Haškom tribunalu objavio u knjigama. Svaki dopis, svako obavještenje, svaki dokument, među kojima se neki vode i kao tajni, Šešelj je objavio u 60 knjiga“, rekla je Radeta.

Ona je objasnila da je Tribunal od maja 2021. godine zahtijevao od lidera SRS da uništi tada 56 knjiga u kojima je javnosti predočen cio proces vođen protiv njega. Navela je da je od tada Šešelj objavio još četiri knjige sa istom tematikom.

„Uz Šešelja, Tribunal je optužnice podigao i protiv Ljiljane Mihajlović, Ognjena Mihajlovića, Miljana Damjanovića i Miroljuba Ignjatovića“, rekla je Radeta.

Ona je prenijela da Šešelj ne smatra tajnim podatke koje je objavio.

„Proces pred Tribunalom je završen prije toliko godina. Nijednom svjedoku nije falila ni dlaka sa glave i ne vidimio zašto bi podaci bili tajni. Do kada Tribunal misli da ih tretira kao tajne? To nema nikakvog smisla“, smatra Radeta.

Objasnila je da je Šešelj samo želio da pokaže i da predstavi Haški tribunal „u pravom svjetlu“ i da „objasni kakav je to sud, čime se sve bavio, kako je poturao lažne dokaze i lažne svjedoke, i kako ih je i pored toga on (Šešelj) ‘razvalio’ „.

„Naravno, postoji tu još jedan motiv: Tribunal nema više ‘živih predmeta’, pa sudije kojima je teško da se rastanu sa svojim funkcijama, na sve moguće načine sada pokušavaju da oforme neke predmete ne bi li nastavili da rade, jer primaju mjesečne plate od 30 do 40 hiljada eura“, rekla je Radeta

Povezane vijesti