Hitna pomoć u Podgorici dobila aparat za troponin i CRP

Ideja Zavoda je da se pacijent sa infarktom miokarda, nakon urađenog troponina, direktno vozi u salu za koronarografije KCCG-a, što je praksa svih zemalja u okruženju i Evropske unije

Foto: ZHMP

Jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Podgorici dobila je adekvatnu laboratorijsku dijagnostiku koja se radi u hitnim pomoćima – aparat za troponin, CRP i kompletnu krvnu sliku, saopštili su iz ZHMP.

ZHMP

Kako su naveli, prvi put se radi troponin, koji je značajan za postavljanje dijagnoze akutnog koronarnog sindroma, odnosno infarkta miokarda.

Foto: ZHMP

„ZHMP time prvi put radi trijažu i slanje pacijenata u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore (KCCG)“, kaže se u saopštenju.

Ideja Zavoda je, kako su rekli, da se pacijent sa infarktom miokarda, nakon urađenog troponina, direktno vozi u salu za koronarografije KCCG-a, što je praksa svih zemalja u okruženju i Evropske unije.

Iz ZHMP su kazali da zahvaljujući nabavci tog aparata jedinica u Podgorici od danas takođe radi i CRP analizu, kao i kompletnu krvnu sliku.

Foto: ZHMP

Oni su rekli da su tim povodom jedinicu u Podgorici obišli državna sekretarka Ministarstva zdravlja Slađana Ćorić i direktor ZHMP Vuk Niković.

„Takođe, jedinice ZHMP u Budvi i Bijelom Polju danas su dobile ultrazvučne aparate za urgentnu ultrasonografiju, koju od june ove godine imaju i jedinice u Ulcinju i Podgorici, dok jedinica u Glavnom gradu ima i linearnu sondu, koja je značajna za ultrasonigrafiju srca i krvnih sudova“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ljekari specijalisti ZHMP završili FAST edukaciju i da je u planu da obuku prođu i ostali ljekari te javne zdravstvene ustanove

Povezane vijesti