Hitno izabrati Tužilački savjet i ispitati afere Mila Đukanovića

Nekadašnji albanski naftni tajkun, Rezart Tači, pomenuo je crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u slučaju sumnjivih milionskih isplata, o kojima italijanska i albanska policija vode istragu.

Tači se, kako prenose albanski mediji, udružio sa grupom italijanskih državljana radi transfera oko 20 miliona evra na račune albanskih banaka, kako policija u Italiji ne bi blokirala taj novac. Za operacije međunarodnih isplata novca, prema transkrpitima Tačijevih prisluškivanih razgovora, albanski biznismen intervenisao je kod Đukanovića.

Ranije je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Iz SNP kažu da su godinama ukazivali na brojne afere u koje su umiješani predsjednik Crne Gore i njegova uža porodica.

  • „Posebno smo insistirali na njegovoj ulozi u švercu duvana, koju su ispitivali i italijanski pravosudni organi. Međutim, njegove sumnjive radnje nisu okončane sa ovom aferom, pa se danas Đukanovićevo ime pominje i u „Pandora papirima“, ali i slučaju pranja 20 miliona evra u kojem je glavni osumnjičeni albanski tajkun Rezart Tači“, podsjećaju iz SNP-a.

Iz SNP-a kažu da smatraju da ovdje ima materijala za postupanje crnogorskog Tužilaštva, ali su sasvim sigurni da SDT Milivoje Katnić neće preduzeti ništa na procesuiranju ovog slučaja.

  • „Zbog toga, izuzetno je važno što hitnije izabrati novi Tužilački savjet kako bi se konačno ispitali brojni slučajevi u koje je Đukanović upleten, a koji ovih dana izlaze na površinu. Adekvatno procesuiranje ovih i sličnih slučajeva je neophodno ne samo zbog unutrašnjih prilika u Crnoj Gori, već i zbog ispunjavanja kriterijuma iz poglavlja 23 i 24 u pregovaračkom procesu sa EU i odblokiranja našeg evropskog puta“, zaključili su iz SNP-a.

Izvor: IN4S

Povezane vijesti

U Kolumbiji ubijen Žabljačanin

Pogođen je sa tri hica, a tamošnje vlasti pokušavaju da identifikuju ubice uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera Žabljačanin S.M ubijen je juče oko podne