HITNO REKONSTRUISATI VLADU I IZVRŠITI IZBOR TUŽILAČKOG SAVJETA

Iz Socijalističke narodne partije Crne Gore smatraju da su sloboda i pravda za sve ljude uslov za razvoj stabilnog i prosperitetnog društva jer demokratija i pravna država čine neodvojivu cjelinu.

„Došlo je vrijeme da se jasno kaže da Crna Gora ne smije biti zarobljenik privatnog tužilštva i djelova pravosuđa. Vrijeme je da se doneseni zakoni poštuju i sprovode jednako za sve. Cjelokupna priča oko protivazakonitih ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru okorelim ubicama Belivuku i Miljkoviću od strane najviših članova menadžmenta Uprave policije Lazovića i Bakovića, govori da je pređena crvena crta u nepočinstvima ljudi koji su trebali da štite zakon i da budu odgovorni za zaštitu pravde“ saopštili su iz SNPa.

I ukazali na to da ono što radi Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, jasno ukazuje na činjenicu da se ta zarobljena institucija provjetravanjem mora osloboditi – „Insistiramo da se utvrdi ko je, za čiji račun i zbog čijeg interesa preduzimao radnje u Tužilaštvu kako bi obezvrijedio sve akcije nadležnih iz bezbjednosnog sektora koji su procesuirali pojedine ljude ka Tužilaštvu.“

Poziva sve odgovorne činioce u parlamentarnoj većini, ali i svim djelovima društva, da u najkraćem roku dođe do rekonstrukcije Vlade kako bi se stvorio jak institucionalni okvir da se procesi demokratizacije i pravde uzdignu na onaj nivo kada će zakoni Crne Gore važiti isto za sve.

„Potpuna nezavisnost  sudova i tužilaštva i njihova nezavisnost i efikasnost je pretpostavka za afirmaciju instituta pravednosti.“
Takođe, smatraju da u najkraćem roku, osim rekonstrukcije Vlade mora biti izabran i Tužilački savjet i te dvije stvari i u parlamentarnoj većin i u trenutnom personalno sastavu Vlade, moraju biti prioritet, kako se više  nikada ne bi desilo da okorele ubice uz aminovanje bivšeg policijskog vrha slobodno šetaju po Crnoj Gori i čak imaju policijsku pratnju i kako se nikad više ne bi desilo da na takve stvari SDT i njegovi saradnici ćute i opstruiraju istrage i ne preduzimaju ništa.

„Uspješnost borbe za pravdu i borbe protiv organizovanog kriminala zasniva se na društvenom konsenzusu, političkoj volji i odgovarajućem institucionalnom okviru a ne ničiji privatnoj volji.
Dakle, vrijeme je za hitno djelovanje, rekostrukciju Vlade i izbor Tužilačkog savjeta“ zaključili su iz SNPa.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne