Hljeb bi od danas trebalo da bude jeftiniji za pet centi

Problem je što je ovaj Službeni list objavljen juče kasno poslije podne, zbog čega mnogi pekari i trgovci nisu bili upoznati sa njim do jutros kada je bilo kasno da mijenjaju današnje cijene

U Službenom listu sa jučerašnjim datum objavljene su izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim je PDV smanjen sa sedam na nula odsto na hljeb.

S obzirom na to da izmjena zakona stupa na snagu danom objavljivanja, što je bilo sinoć u ponoć, hljeb je od danas trebao biti jeftiniji za taj iznos poreza.

Na primjer osnovna vrsta hljeba od pšeničnog brašna od 500 grama, koja je najčešće koštala 80 centi, od danas bi trebalo da košta 75 centi, odnosno da bude jeftiniji za pet centi.

Pod hljebom se smatraju pekarski proizvodi od brašna, soli, vode, ulja i žitarica teži od 250 grama, a ovim smanjenjem PDV-a i oni treba da pojeftine. Međutim, problem je što je ovaj Službeni list objavljen juče kasno poslije podne, zbog čega mnogi pekari i trgovci nisu bili upoznati sa njim do jutros kada je bilo kasno da mijenjaju današnje cijene. Skupština je početkom maja uvela nultu stopu PDV-a na brašno, ali to tada nije uticalo na cijenu hljeba, na kojem je ostao iznos PDV-a od sedam odsto, jer su pekari do tada imali pravo povraćaja iznosa plaćenog PDV-a na brašno kada hljeb prodaju trgovcu, tako da su njihovi troškovi ostaju isti. Ukidanje PDV-a i na hljeb Skupština je usvojila 15. juna na predlog poslanika SD-a. Predsjednik Države Milo Đukanović je ukaz o proglašenju ovih izmjena zakona potpisao 17. juna, a Službeni list ga je objavio juče 21. juna.

U Službenom listu juče je objavljena i izmjena zakona o akcizama kojim se za proizvođače iz prehrambene industrije ukida ukida početkom maja uvedena akciza na plastičnu ambalažu, što je ugrozilo poslovanje domaćih mljekara i fabrika vode. Ova izmjena stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

Juče je u Službenom listu objavljen i Zaključak Skupštine od 15. juna, takođe usvojen na predlog poslanika SD-a, kojim se od Vlade traži da u najkraćem roku pripremi odgovarajući akt kojim će se definisati mjere i lista proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, kako bi na taj način stvorila pretpostavke za otklanjanje negativnih uticaja rasta cijene tih proizvoda, u skladu sa Zakonom o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi

Povezane vijesti