Hram „Spas na krvi“ – simbol prolivene ruske carske krvi

Mjesto jedne od surovih prekretnica ruske istorije, Hram Hristovog vaskrsenja u Sankt Peterburgu ili poznatije „Spas na krvi“

Mjesto jedne od surovih prekretnica ruske istorije je Hram Hristovog vaskrsenja u Sankt Peterburgu ili poznatije „Spas na krvi“.

Carski grad Sankt Peterburg predstavlja kulturno, istorijsko, carsko jezgro velike Rusije. Imperator Petar Veliki govorio je da Rusija, da bi bila jaka država, mora imati izlaz na more, te je zato vodio Sjeverni rat protiv Šveđana i premjestio carsku rezidenciju u Peterburg, koji je sagradio u periodu između 1701. do 1703. godine.

Zimski dvorac ruskih careva, muzej Ermitaž kao drugi najveći muzej na svijetu sa preko 3 000 miliona eskponata, Isakijevska crkva, Kazanjska crkva, Petropavlovska tvrđava, glavna ulica „Nevski prospekt“ za koju lokalni vodiči kažu da je par stepeni toplija od ostalih djelova grada, Farbežeov muzej, Aleksandro-nevska lavra, preko 600 rijeka i kanala, Literalna kafana iz koje je Puškin pošao na svoje poslednje putovanje na taj nesrećni dvoboj sa Dantesom, i još mnogo stvari koje vam u ovom carskom gradu oduzimaju dah, i poželite da nikad ne odete iz njega.. i onda na par stotina metara od Neve, te gorde čuvarke ovog bajovitog grada, na obali Jekaterinskog kanala, izdiže se najljepši hram koje su moje oči ikada vidjele i upile. Hram Vaskrsenja Hristovog- Spas na Krvi!

Mjesto prolivene carske krvi, mjesto na kojem je ubijen veliki ruski imperator i reformator Aleksandar II Romanov. Taj moćni, silni, prelijepi hram, ostavlja bez riječi, svojom ljepotom parališe i ostavlja vam da udahnete svaki segment ruske istorije i velikog ruskog carskog stradanja.

Hram Spas na krvi, izgrađen je bukvalno na mjestu, prolivene carske krvi, mjestu na kom je izvršen osmi atentat na cara Aleksandra II, 1. marta 1881. godine, u kom je smrtno ranjen od bombe koja mu je otkinula obje noge, a koji je izdahnuo par sati kasnije u Zimskom dvorcu.

Veliki ruski reformator, koji je oslobodio seljake kmetstva, koji je zaslužan i za prvi Ustav Rusije. U njegovo doba uveden je sistem lokalne samouprave, oslabljena je stroga cenzura, a armija je osavremenjena. Aleksandar II je usavršio sistem visokog obrazovanja, Univerziteti su postali nezavisniji. Modernizovao je i sudstvo i finansijski sistem.

U vrijeme Aleksandrove vladavine imperija se dosta proširila, ruska teritorija se u Srednjoj Aziji prostrla do Irana, a na Dalekom istoku do Tihog okeana. U to vrijeme je konačno pokoren Sjeverni Kavkaz, ali je istovremeno 1867. godine Aljaska prodata Sjedinjenim Američkim Državama, a 1875. godine su Kurilska ostrva data Japanu u zamjenu za Sahalin. U to vrijeme se smatralo da su Aljaska i Kurilska ostrva suviše udaljene teritorije koje je teško braniti.

Za vrijeme ovog ruskog imperatora nezavisnost i suverenitet stekle su Srbija, Crna Gora i Rumunija, a nakon pobjede nad Turcima u Bugarskoj ovog ruskog cara nazvali su „Oslobodiocem balkanskih naroda“.

Nakon atentata na Aleksandra II, njega je na prestolu nasledio njegov sin, za kojeg neki istoričari misle da je možda i znao ili učestvovao u atentatu, Aleksandar III, koji je odbacio sve očeve reforme, ali je na mjestu njegovog smrtnog ranjavanja podigao ovaj velelpni hram.

Hram Spasa na krvi predstavlja najveći mozaik na svijetu, odnosno skup mozaičnih kompleksa i stijena od kojih je sagrađen, ukrašen različitim vrstama ukrasnog kamena.

Hristov lik u mozaiku koji dominira hramom, napravljen je tako da uvijek gleda u vas, ma gdje se nalazili u hramu, a visina hrama je 81 metar, pa mnogi istoričari i hroničari to simbolično povezuju sa godinom u kojoj je car stradao.

Tokom istorije hram je često mijenjao svoju namjenu, danas je muzej, a tokom velike i strašne nacističke blokade Lenjingrada kako se neko vrijeme Peterburg zvao, bio je i mrtvačnica u kojoj su stanovnici donosili smrznuta tijela.

Spas na krvi, simbol prolivene carske krvi, ali i simbol ponovnog rađanja i vječnog vaskrsenja pravoslavnog svijeta, čini ovaj carski grad pored svih njegovih posebnosti još posebnijim, a Rusiju još na jedan način uzdiže iznad svih rana koje je pretrpjela, u nepobjedivu ratnicu našeg ali i svih vremena koja su prošla i ona koja će tek doći.

Tajne kupola

Interesantno je da dimenzije građevine nisu izabrane slučajno. Visina najveće kupole je 81 metar i simbolizuje godinu tragične smrti Aleksandra Drugog ─ 1881. godinu, dok visina druge po veličini kupole iznosi 63 metra ─ upravo je toliko godina imao car kada je ubijen u atentatu.

Povezane vijesti

Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina,