Ignorisanje potreba Berana ili nesposobnost lokalne samouprave?

Neodgovornost, nesposobnost ili olako data obećanja građanima Berana?

Neargumentovan, sa nepotpunom projektno-tehničkom dokumentacijom, predlog za kapitalni budžet u kojem nisu adekvatno navedene potrebe jedne zajednice?

Neodgovornost i nesposobnost rukovodstva Opštine Berane dovelo do najmanje opredijeljenog novca iz Kapitalnog budžeta za 2024. godinu

Prema Nacrtu ukupna vrijednost Kapitalnog budžute za 2024. godine, čiji dio je objavljen u “Vijestima” je 240 miliona eura. Kako su naveli u tekstu, ovaj nacrt napravljen je na osnovu spiskova investicija koje su dostavile Uprava za kapitalne projekte, Uprava za saobraćaj, opštine i druge državne institucije. Prema podacima iz pomenutog nacrta, 121 milion je predviđen za projekte po opštinama, 90 miliona za auto-put i 29 miliona za međuopštinske i projekte koji se realizuju na državnom nivou.

U Beranama su planirane investicije od dva miliona eura, od čega najviše za rekonstrukciju i dogradnju Doma zdravlja od 550 hiljada eura, novu gradsku saobraćajnicu pola miliona, po 200 hiljada za područno odjeljenje škole u Donjim Lugama i rekonstrukciju Opšte bolnice.

Ako se prisjetimo nekoliko godina unazad, shvatamo da je ovo najmanje opredijeljenog novca za planirane investicije u Opštini Berane. Kako nam je već poznato, novac se određuje na osnovu pristigli projekata koje opštine dostavljaju Ministarstvu finansija, odnosno na osnovu realnih i dobro osmišnjenih projekata koji su isplanirani za narednu godinu, projekata za dobrobit građana Berana.

Onda je logično postaviti pitanje, da li rukovodstvo Opštine Berane razmišlja o potrebama građana Berana?

Lokalnu Vlast u Beranama čine DF, Demokrate i PES, na državnom nivou vlast čini više političkih subjekata ali ključnu ulogu u izvršnoj vlasti imaju Pokret Evropa sad i Demokrate, zašto se onda aktuelna Vlada prema Beranama ophodi gore nego što se DPS ophodio, ako imamo u vidu na iste političke aktere na lokalnom i državnom nivou. I ono najbitnije, ako imamo u vidu stvarne potrebe sjevernih opština i velike migracije stanovništva iz Berana, koje su posbeno izražene u poslednjoj godini dana.

Iz Ministarstva finansija uvijek jasno navode kriterijume koje treba zadovoljiti prilikom apliciranja i dostavljanja plana budžeta. U vremenu najvećih opstrukcija, 2014. godine i godina nakon toga Opština Berane je imala jasnu viziju unapređenja, temeljnih promjena, realnih i izvodljivih projekata, koje su iz godine u godinu dovodile do većeg kapitalnog budžeta koji je bio opredijeljen na investicije u opštini Berane. Samo u 2018. i 2019. godini, rukovodstvo Opštine Berane svojim projektima izorilo se za najveći budžet opredijeljen za naš grad.

U opštinu Berane kroz Kapitalni Budžet za 2018. i 2019. godinu uloženo je 19.670.225,79 eura

U 2018. godini sredstva su bila opredijenjena za: izgradnju stočne pijace 223.722,18 eura, izgradnju tehničke dokumentacije za rekonstrukciju puta Poda – Berane 99.544,86eura, za lokalnu infrastrukturu 227.493,06eura, za sanaciju odlagališta Vasove vode 557.225,14eura,transfer stanicu sa reciklažnim dvorištem 15.070,00eura, izgradnju ulica kod pom.terena 68.237,78eura,  rekonstrukciju puta Berane – Kolašin  (Lubnice-Jezerine) 2.871.841,55€, nadzor nad izvođenjem radova (Lubnice-Jezerine) 335.200,00eura, rekonstrukcija puta Berane-Trpezi-Kalače (Berane-Podvade) 2.269.639,53eura.

Dok je u 2019. godini opredijeljeno za izgradnju puta Berane-Kolašin (Lubnice-Jezerine) 8.625.599,21eura, rekonstrukciju puta Berane-Trpezi-Kalače (Berane-Podvade) II faza 3.147.682,62eura, presvlačenje magistralnih  i regionalnih puteva 528.470,39eura, lokalni putevi i gradske saobraćajnice Opština Berane 300.000,00 eura, te su u toku 2018. i 2019. godine rekonstruisane skoro sve ulice u užem i širem gradskom jezgru.

Pored svih ovih pojekata iz kapitalnog budžeta lokalna samouprava je u tom periodu opredijelila sredstva za rekonstrukciju saobraćajnica u centru grada, uređena je i asfaltirana ulica Tufe Softića, koja je predstavljala glavni problem građanima ovog dijela grada, kao i ulica Đeda Vojvodića. Kasnije i saobraćajnica ka Jasikovcu sa šetalištem  i rasvjetom, nastavak zaobilaznice, rekonstruisani su i uređeni parkovi. Ni ruralna područija nijesu ostala zapostavljena od strane lokalne samouprave u tom period, rekonstruisani su i obnovljeni mostovi u više mjesnih zajednica, postavljene su nove mreže rasvete, najviše u istoriji grada i lokalne uprave Berane…

Takođe, većina projekata koji su priloženi kao predlog kapitalnom budžetu, djelo su prethodne administracije, koji su započeti, a iz svega sudeći nisu završeni na adekvatan način…onda se mora postaviti i pitanje koliko je realnih projekata pripremljeno u poslednjih godinu dana?

U dostavljenom predlogu budžeta od strane Opštine Berane ubrajaju se projekti: Kanalizaciona mreža u naselju Lužac, vodovodna mreža za Buče, Policu, Dapsiće i Pešca, nastavak obilaznice, kanalizaciona mreša za Donji Talum i dvije gradske saobraćajnice, pristupna saobraćajnica za Novo gradsko groblje, prečišćivač pijaće vode na vodoizvorištu „Merića vrelo” koji je amandmanskim djelovanjem za 2023. godinu bio predviđen.

Jasno je da se Opština Berane ni za već pripremljene projekte nije mogla na pravni način izboriti za bolje uslove života naših građana i unapređenje našeg grada.

Na državnoj i lokalnoj vlasti isti su politički akteri, ali prioritet ni jednih ni drugih nisu naš grad i građani. Veliki stepen neodgovornosti i nesposobnost rukovodstva, ponižavajući odnos prema građanima, dovodi do urušavanja ugleda ovog grada, na još nižoj ljestvici nego je to bila prije 2014. godine. Još jednom upućujemo pitanje pomenutoj “gospodi” šta se desilo sa pričom o razvoju ekonomije ulaganjem u kapitalne projekte u sjevernim opština i Beranama?

Rukovodstvo Opštine Berane, Vlada Crne Gore i ministar finansija treba da se zapitaju da li Berane postoji na mapi Crne Gore u 2024. godini…Ili je i dalje samo u fokusu ispunjavanje želja isfrustriranih pojedinaca, koji pokušavaju rukovoditi jednom institucijom a ne prepoznavajući ni značaj iste…nažalost, zbog takvog neodgovornog ponašanja i ophođenja stradaju samo građani Berana

Povezane vijesti

Zemljotres kod Ulcinja

Slabiji zemljotres zabilježen je večeras u Crnoj Gori. Prema podacima Evropskog Mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2,4 jedinica