IJZ: Na nivou Crne Gore prijavljeno osam slučajeva šuge, od toga u Podgorici registrovana tri

U istom periodu prošle godine, u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet slučajeva

Na nivou Crne Gore, Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u periodu od  13.02. do 13.03.2023. godine prijavljeno je 8 slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrovana tri slučaja, a poslednji 01.03.2023. To je saoapašteno iz Instituta za javno zdravlje.

U istom periodu  prošle godine, u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet slučajeva.

-Šuga je zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u čitavom svijetu. Ženka parazita koji izaziva šugu (šugarac), se nastanjuje u površinskom sloju kože bušeći hodnike u kojima polaže jaja. Prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine, odjeće ili donjeg rublja oboljele osobe. Najčešća tegoba je svrab koji je najintezivniji noću. Promjene na koži mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predjelu pojasa i prepona- navode oni.

Dodaju da osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osjete tegobe 4 do 6 nedjelja posle kontakta sa oboljelim. Osobe koje su već imale šugu mogu primijetiti promjene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do nedjelju dana).

-Može se pojaviti bilo kada u toku godine ali je nešto češće obilijevanje u hladnijim mjesecima. Održavanje lične higijene i izbjegavanje kontakta sa oboljelima je od presudnog značaja u smislu prevencije. Osoba može prenijeti šugu od momenta kada se zarazi do završetka liječenja- pojašnjavaju.

Ukućani i osobe u bliskom kontaktu sa oboljelim treba takođe da se obrate ljekaru koji će ih uputiti kako da spriječe nastanak oboljenja, odnosno da se preduzmu mjere profilaktičkog liječenja lica koja su bila u kontaktu sa infestiranim (uključujući članove porodice i seksualne partnere).

Savjetuju da odjeću, posteljinu i rublje koji su korišćeni nekoliko dana prije početka liječenja treba otkuvati ili hemijski očistiti. Odjeća ili druge stvari koje se ne mogu oprati treba skloniti u zatvorenu plastičnu kesu nedjelju dana.

-Obavezno je isključivanje infestiranih iz škole ili sa posla u toku liječe­nja i jedan dan po završetku liječenja. Lijek, najčešće u obliku kreme, propisan od strane ljekara, se nanosi na kožu, ostavlja da djeluje nekoliko sati, a zatim spira, odnosno postupa se po uputstvu ljekara- poručuju iz IJZ

Povezane vijesti