IJZ: Potvrđen prvi slučaj infekcije podsoja „kraken“

Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja

Iz Institutta za javno zdravlje je saopšteno da je su laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas potvrdile prvi slučaj infekcije podsojem Omikrona BA.2 koji je medijski poznat kao „kraken“.

Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja.

XBB.1.5. je nova podvarijanta Omikrona nastala kombinacijom druge dvije podvarijante ovog soja.Prvi put je registrovan u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde trenutno dominantno cirkuliše. Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Austrija, Njemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal.

Napominjemo da se evolucija korona virusa  nastavila u smjeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose, a koje na sreću u poređenju sa prethodnim ne daju češće teža oboljenja, posebno u poređenju sa Delta sojem SARS-CoV-2 virusa– navode iz IJZ-a.

Poručuju: „Stoga koristimo ovu priliku da još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu i prime svoju buster dozu bivalentnom vakcinom u preporučenim intervalima jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti„.

Institut za javno zdravlje Crne Gore  nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu novog soja korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost– navodi se u saopštenju

Povezane vijesti