IJZ: Prestaje sa radom kovid „call centar“

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopštio je da, usljed povoljne epidemiološke situacije u zemlji, prestaje sa radom „Call centar“, koji je aktiviran 20. marta 2020. godine kako bi građanima omogućio efikasniju komunikaciju sa zdravstvenim radnicima tokom pandemije kovid-19.

Iz IJZ ističu da opasnost od obolijevanja od Kovid-19 virusa i dalje postoji i napominju građane da i dalje važe određene epidemiološke mjere.

Podsjećaju da je na snazi obaveza nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite, kao i obaveza lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera (izbjegavanje okupljanja, odlazak u kolektive.

Pacijenati koji su upućeni na bolničko liječenje, prema važećim mjerama, moraju imati negativni rezultat brzog antigenskog testa na koronavirus koji je izdat od registrovane laboratorije i ne stariji od 48 sati.

Zdravstvene ustanove su u obavezi da dozvole posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju jednom članu porodice ili licu za koje pacijent iskaže želju da ga posjeti, dva puta nedjeljno u trajanju od po 30 minuta, uz obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku, a za posjete poluintenzivnim jedinicama i onkološkim i hematološkim odjeljenjima i uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, navode iz IJZ.

„Obaveza rukovodioca organizacione jedinice da članu porodice odobri da bude pored teško oboljelog pacijenta, povremeno ili stalno za određeno vrijeme, uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa, nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku, o čemu izdaje propusnicu“, dodaje se.

Takođe, ističu da je vakcinacija vulnerabilnih kategorija društva booster dozom bivalentne vakcine i dalje jaka preporuka.

„Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada vršiti epidemiološki nadzor nad virusom kovid-19 i u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi mjere zaštite i prevencije od obolijevanja“, zaključuju iz IJZ

Povezane vijesti