INSISTIRANJEM NA CETINJSKOM USTOLIČENJU ODBRANJENA JE DRŽAVA CRNA GORA

➡️Crna Gora ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i da ona ide napred u skladu sa Njegoševim amanetom.

„Crna Gora ide naprijed, ka Hristu, ka pobjedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim riječima: ‘Novo vino u mjehove nove’. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude“ rekao je mitropolit Joanikije za beogradsku „Politiku“.

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Crne Gore na Cetinju, mitoropolit Joanikije tumači kao „prizemnu i kratkovidu“ zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe.

Mitropolit ukazuje da su ti „političari prošlosti“ radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da „zakrve najrođeniju braću“, što im, ipak, nije uspjelo.

-Ako neko pita da li je Crkva vinovnik nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje, način i mjesto održavanja, spada u ljudska i vjerska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uvjeren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak. poručuje mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije podsjeća da unutrašnja raspolućenost Crne Gore traje vjekovima, od davnih i novijih dinastičkih sukoba, preko nedoumica u pogledu orjentacije naroda između različitih ideoloških pravaca sve do danas.

„Vjerujem da si nam te nedoumice date kako bismo odrastali, kako bi sazrijevali i bili bolji“, ocjenjuje vladika Joanikije.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila sijenku na svečani čin ustoličenja jer, kako navodi, sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosti istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća“.

„Tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vrijeme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda sijenka nije bačena na svečani čin. Ta sjenka je sjenka krsta Gospodnjeg i mi stojima pod njim svi. Čekajući buduću pobedu mira i ljubavi“ poručio je mitropolit Joanikije.

Izvor: Politika

Povezane vijesti

Lekić izlazi na crtu Đukanoviću?

Partiјe pobјednice na izborima 20. avgusta 2020. godine očigledno smatraјu da sadašnji predsјednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja naјveću smetnju konstituisanju njihove vlasti Dio parlamentarne