INSISTIRANJEM NA CETINJSKOM USTOLIČENJU ODBRANJENA JE DRŽAVA CRNA GORA

➡️Crna Gora ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i da ona ide napred u skladu sa Njegoševim amanetom.

„Crna Gora ide naprijed, ka Hristu, ka pobjedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim riječima: ‘Novo vino u mjehove nove’. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude“ rekao je mitropolit Joanikije za beogradsku „Politiku“.

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Crne Gore na Cetinju, mitoropolit Joanikije tumači kao „prizemnu i kratkovidu“ zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe.

Mitropolit ukazuje da su ti „političari prošlosti“ radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da „zakrve najrođeniju braću“, što im, ipak, nije uspjelo.

-Ako neko pita da li je Crkva vinovnik nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje, način i mjesto održavanja, spada u ljudska i vjerska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uvjeren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak. poručuje mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije podsjeća da unutrašnja raspolućenost Crne Gore traje vjekovima, od davnih i novijih dinastičkih sukoba, preko nedoumica u pogledu orjentacije naroda između različitih ideoloških pravaca sve do danas.

„Vjerujem da si nam te nedoumice date kako bismo odrastali, kako bi sazrijevali i bili bolji“, ocjenjuje vladika Joanikije.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila sijenku na svečani čin ustoličenja jer, kako navodi, sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosti istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća“.

„Tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vrijeme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda sijenka nije bačena na svečani čin. Ta sjenka je sjenka krsta Gospodnjeg i mi stojima pod njim svi. Čekajući buduću pobedu mira i ljubavi“ poručio je mitropolit Joanikije.

Izvor: Politika

Povezane vijesti