Israelska vojska uz pomoć SAD presrela iranske rakete

Izraelske vlasti saopštile su oko tri sata izjutra po srednjeevropskom vremenu da stanovnici više ne moraju da borave u skloništima niti blizu njih, prenio je Si-En-En (CNN) pozivajući se na izvještaje svojih dopisnika sa terena. Više od 100 dronova uputio je Iran na Izrael, sinoć nešto oko 22 sata po srednjeevropskom vremenu.

Uz to, poslao je i krstareće i balističke rakete. Izraelska vojska je presrela, kako je saopšteno, jedan broj dronova, a američki zvaničnici su potvrdili da su i njihove snage na Bliskom istoku uspjele da neutralizuju neke od bespilotnih letjelica.

Najavljeno je da će se kasnije u toku noći ili jutra javnosti obratiti i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki predsjednik Džo Bajden.

Analitičari koje je ta TV stanica pitala o prognozama raspleta ovog konflikta strahuju od žestokog odgovora Izraela, uprkos tvrdnjama da iranski napad nije nanio bitnu štetu.

Na snimcima iz Izraela i drugih gradova očigledno je da su projektili ili djelovi projektila padali po ulicama uprkos tvrdnjama da su gotovo svi uništeni prije no što su doletjeli iznad izraelske teritorije.

„Presreli smo. Blokirali smo. Zajedno ćemo pobediti“, piše u poruci Netanjahua na mreži X nakon noćašnjeg napada Irana.

Podsjetimo, više od 100 dronova uputio je Iran u svom napadu na Izrael, nešto oko 22 sata po srednjeevropskom vremenu. Uz to, poslao je i krstareće i balističke rakete.

Nešto prije 1 h u Jerusalimu, ali ubrzo i u drugim djelovima zemlje, čule su se eksplozije i sirene za vazdušnu opasnost. Primijećeno je dejstvo protivvazdušne odbrane na nebu iznad Izraela. Izraelska vojska je presrela, kako je saopšteno, jedan broj dronova, a američki zvaničnici su potvrdili da su i njihove snage na Bliskom istoku uspjele da neutralizuju neke od bespilotnih letjelica. Iranska revolucionarna garda upozorila je SAD da će bilo koji čin protiv Irana imati recipročnu reakciju. I britanski i jordanski avioni su se uključili u odbranu Izraela.

Teheran navodi da je napad odgovor na bombardovanje ambasade u Damasku.

Izreaelski vazdušni prostor ponovo otvoren

Izraelski vazdušni prostor zatvoren noćas neposredno pred početak iranskog napada na Izrael otvoren je od 4.30 GMT (6.30 po srednjoevropskom vremenu), saopštila je izraelska aerodromska uprava.

„U skladu sa direktivama o bezbjednosti izraelski vazdušni prostor otvoren je jutros od 7.30 (4.30 GMT) i aerodrom Ben Gurion ponovo radi“, navodi se u saopštenju.

Na portalu aerodroma piše da ima velikih kašnjenja u odlascima i dolascima.

Iran je noćas lansirao veliki broj dronova ka Izraelu u najavljeni znak odmazde zbog napada na iranski konzulat u Damasku početkom meseca, za koji Iran smatra Izrael odgovornim.

Analitičari koje je ta TV stanica pitala o prognozama raspleta ovog konflikta strahuju od žestokog odgovora Izraela, uprkos tvrdnjama da iranski napad nije nanio bitnu štetu.

Na snimcima iz više gradova očigledno je da su projektili ili djelovi projektila padali po ulicama uprkos tvrdnjama da su gotovo svi uništeni pre no što su doleteli iznad izraelske teritorije.

Ursula fon der Lajen osudila je iranski napad na Izrael

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael.

Fon der Lajen je na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

„Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade“, poručila je Fon der Lajen.

Ona je navela da „sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije“ i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.

Izrael traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zatražio je od ambasadora Malte, koja predsjedava Savjetom bezbjedosti, da zakaže hitnu sjednicu zbog napada Irana na Izrael.

„Tražimo da se odmah sazove sastanak Savjeta bezbjednosti kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za ova teška kršenja međunarodnog prava, a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila za terorističku organizaciju“, naveo je Erdan, prenosi Tajms of Izrael.

Galant: IDF impresivno zaustavio napad, kampanja još uvijek nije završena

Nakon procjene situacije sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, ministar odbrane Joav Galant kaže da je Izrael uspio da zaustavi glavni iranski napad.

Istovremeno, upozorava da kampanja još uvijek nije završena.

„Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i da se pripremimo za svaki scenario“, poručio je izraelski ministar odbrane.

Izrael je izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a IDF je na impresivan način zaustavio napad, rekao je Galant, i pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima.

IRNA: Jemen se pridružio napadima Irana na Izrael

Oružane snage Jemena lansirale su nekoliko dronova ka Izraelu istovremeno sa ispaljivanjem raketa i dronova iranskog Korpusa Revolucionarne garde, izvijestila je iranska državna agencija IRNA u noći između subote i nedjelje.

„Tri jemenske bespilotne letjelice stigle su na okupirane palestinske teritorije u trenutku kada je Iran izvršio masivan napad raketama i dronovima na izraelske položaje, kao odgovor na napad režima na iransku ambasadu u Siriji“, izvijestila je IRNA navodno citirajući izvještaj engleske pomorske bezbjednosne kompanije Ambri.

Jemenska vojska je izvela sličnu operaciju i ranije, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze i oni su više puta napali izraelske brodove i brodove izraelskih saveznika u Crvenom moru, objašnjava IRNA, misleći zapravo na snage pobunjenika Huti koji kontrolišu veći dio Jemena.

Povezane vijesti