Istekao rok koji je DF dao strankama da se izjasne o novoj Vladi

Izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića zakazano je za ponedjeljak 13. decembra

Rok koji je Demokratski front (DF) dao strankama parlamentarne većine da se izjasne o platformi koja podrazumijeva formiranje nove vlade istekao je danas. 

DF je kazao da će u slučaju negativnog odgovora pokrenuti dijalog o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora, što uključuje i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

Izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića zakazano je za ponedjeljak 13. decembra na inicijativu poslanika opozicionih stranaka, koju je potpisalo 40 poslanika.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na predlog predsjednika Crne Gore, vlade ili najmanje 25 poslanika. DF ima potrebnih 25 poslanika da bi podnio tu inicijativu.

Demokratski front ponudio je 22. novembra partnerima iz većine poslednju platformu sa predlozima za prevazilaženje političke krize. U platformi navode da su spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija „Mir je naša nacija“ ili „Crno na bijelo“. Žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda.

DF u dokumentu traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.

DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je, kako navode, spreman da u cilju postizanja dogovora napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

Povezane vijesti

Đoković u finalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa pobjedivši Karlosa Alkarasa u setovima sa 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Meč godine, „blokbaster meč“,