Istraživanje: Antibiotici ne garantuju da pacijenti s virusnom infekcijom prežive

Antibiotici su na vrhuncu pandemije bili prepisivani za oko 70 posto pacijenata oboljelih od kovida-19 u nekim zemljama, što je možda doprinijelo pojavi patogena otpornih na antibiotike

Antibiotici se daju većini pacijenata koji su primljeni u bolnice s akutnim virusnim infekcijama kako bi se spriječila dodatna bakterijska infekcija, no ova praksa možda ne povećava izglede za preživljavanje, ukazuje novo istraživanje.

Naučnici su istraživali učinak korišćenja antibiotika na preživljavanje kod više od 2100 pacijenata u norveškoj bolnici između 2017. i 2021. i otkrili su da davanje antibiotika osobama s najčešćim respiratornim infekcijama vjerovatno ne umanjuje rizik od smrti unutar 30 dana, prenosi agencija Hina.

Postoji ogromno prekomjerno korišćenje antibiotika

Antibiotici su na vrhuncu pandemije bili prepisivani za oko 70 posto pacijenata oboljelih od kovida-19 u nekim zemljama, što je možda doprinijelo pojavi patogena otpornih na antibiotike.

Novi podaci, koji još uvijek nisu objavljeni u medicinskom časopisu, upućuju na to da postoji „ogromno prekomjerno korišćenje antibiotika“, rekla je glavna koordinatorka istraživanja Magrit Jarlsdater Hovind sa Univerziteta u Oslu.

Prekomjerno korišćenje antibiotika je pomoglo mikroorganizmima da postanu otporni na mnoge medicinske postupke, što naučnici smatraju jednom od najvećih prijetnji za svjetsko zdravlje.

Istraživanje se odnosilo na pacijente koji su bili pozitivni na virusne infekcije poput gripa, respiratorni sincicijalni virus ili kovid-19, dok su oni s bakterijskim infekcijama bili isključeni iz analize.

Ljekari se moraju usuditi ne davati antibiotike

Ukupno je 63 posto od 2111 pacijenata dobilo antibiotike za respiratorne infekcije tokom njihovog bolničkog liječenja, a unutar 30 dana ih je umrlo 168, od kojih svega 22 nisu koristila antibiotike.

Istraživači su otkrili da su oni kojima su prepisani antibiotici tokom boravka u bolnici imali dvostruko veće šanse da će umrijeti unutar 30 dana od onih koji nisu dobili antibiotike.

„Ljekari se moraju usuditi ne davati antibiotike, umjesto toga što daju antibiotike za svaki slučaj“, rekla je Hovind.

S obzirom na ograničenja retrospektivne studije poput ove, kliničko ispitivanje, koje su Hovind i njene kolege nedavno započeli, nužno je kako bi se tačno odredilo treba li davati antibiotike pacijentima primljenima u bolnicu s najčešćim respiratornim infekcijama, dodala je.

Povezane vijesti