Istraživanje: Muškarci koji imaju kćeri žive duže

Istraživači sa Univerziteta Jagiellonian su ovom studijom pokušali da otkriju kako je na očevo zdravlje, tijelo i životni vijek uticalo rođenje djeteta

Osim svih radosti koje djevojčice donose na ovaj svijet, pokazalo se da one takođe mogu dodati nekoliko dragocjenih godina života svojim očevima, kaže studija. Prema rezultatima istraživanja, muškarci koji imaju kćeri žive duže od onih koji ih nemaju.

Istraživači sa Univerziteta Jagiellonian su ovom studijom pokušali da otkriju kako je na očevo zdravlje, tijelo i životni vijek uticalo rođenje djeteta, a u njoj je učestvovalo više od 4.310 osoba, što je uključivalo 2.147 majki i 2.163 očeva.

Dok je utvrđeno da sinovi nisu imali nikakav uticaj na svoje očeve, kako na njihovo zdravlje tako ni na životni vijek, otkriveno je da je broj kćeri povezan s očevom dugovječnošću. Studija tvrdi da što više kćeri imaju, to duže žive. Tačnije, muškarcima svaka kćer u prosjeku produži život za 74 dana. Ovo je sjajna vijest za sve tate, ali ne i za majke.

Naime, prema drugoj studiji, objavljenoj u časopisu American Journal of Human Biology, i sinovi i kćeri imaju negativan uticaj na zdravlje majke te skraćuju njezin životni vijek, piše India Times, prenosi Index.hr

Povezane vijesti