Izabrano idejno rješenje: Ovako će izgledati ZOO VRT u Beranama

Međunarodnim konkursom za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Centra za prihvat životinja sa CITES liste i zoo vrta u Beranama izabran je rad autora iz Kine, kojima je dodijeljena prva nagrada od 20.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

„Drugoplasirano je rješenje “ARHITEKTIM” iz Srbije za 10.000, a treću nagradu u visini od pet hiljada eura dobili su autori iz “No form architects” iz Crne Gore“.

Članovi žirija bili su glavni državni arhitekt Vladan Stevović, prof dr Vladan Đokić rektor beogradskog Univerziteta, prof dr Saša Čovor – stručni član sa Arhitektonsko – građevinsko – geodetskog fakulteta iz Banja Luke, prof dr Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Begradu, predstavnik Inženjerske komore CG Nikola Novaković, te glavna gradska arhitektica beranske opštine Sonja Simeunović Vuković i menadžer Opštine Marko Lalević.

Kako se navodi u saopštenju, u objašnjenju žirija stoji da je prostorni i programski koncept prvorangiranog rada u potpunosti zadovoljio uslove i ravnomjerno aktivirao sve djelove na lokaciji desne obale Lima. Planirane urbane strukture koriste veze sa terenom i obalom.

“Istovremeno je kreiran novi identitet u prostoru u potpunosti kontekstualizovan na zadato okruženje koji daje nove ambijentalne vrijednosti urbanoj matrici grada. Premetni rad ima posebnu vrijednost u dijelu tretmana prostora za boravak i smještaj jedinki kroz uvođenje vještačke prirodnosti koja simulira njihovo prirodno stanište. Zadovoljene su programske obaveze zadate konkursnim zadatkom, savremenim principima oblikovanja i materjalizacije funkcionalno su povezani traženi sadržaji. Ispunjen je cilj konkursa da se na adekvatan način kroz dugoročnu realizaciju projekta fazno valorizuje zapušteni prostor. Visoko rastinje koje postoji na terenu je uglavnom sačuvano. Arhitektonsko urbanističkom formom su stvoreni vizuelni efekti unutar i van predmetnog područja. U parternom uređenju prostora kao i materijalizaciji izgrađenih struktura primijenjeni su savremeni, održivi i ekološki materijali a u skladu sa datom temom. Faznost izgradnje je data kroz prikaz različitih prostornih cjelina koje mogu da funkcionišu nezavisno”, stoji u Odluci stručnog žirija.

Konkurs je raspisan u cilju stvaranja novog, savremenog, afirmativnog prostora na teritoriji Opštine Berane, koji će svojim sadržajem doprinijeti edukaciji i unapređenju brige o ugroženim životinjskim vrstama, kao i ukupnoj ponudi grada i mapiranju Berana kao posebne turističke destinacije

Povezane vijesti