Izbori u Turskoj: Erdogan u prednosti

Građani Turske glasali su danas na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, koji se smatraju jednim od najznačajnih za sto godina moderne istorije te zemlje

Građani Turske glasaju na najneizvjesnijim izborima u posljednje dvije decenije. Danas se bira predsjednik i novi saziv parlamenta. Pravo glasa ima oko 64 miliona građana.

Turska radio-televizija (TRT) objavila je da Erdogan, prema 88,32 odsto prebrojanih listića, vodi sa 50,2 odsto glasova, a da je opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu osvojio 44,02 odsto podrške birača.

Kiličdaroglu tvrdi da je on u prednosti i na Tviteru je u kratkoj objavi napisao: „Vodimo“.

Izbori bi išli u drugi krug ako nijedan kandidat nema više od 50 odsto glasova.

Na sajtu TRT-a navodi se da je izlaznost na izborima 88,32 odsto, odnosno da je glasalo više od 45,6 miliona birača.

Prethodno se i Erdogan oglasio na Tviteru.

– Činjenica da su izbori 14. maja održani u vidu velikog praznika demokratije sa mirom i spokojem izraz je demokratske zrelosti naše Turske. Dok su izbori protekli u tako pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a prebrojavanje glasova i dalje traje, pokušaj da se brzo objave rezultati znači uzurpaciju nacionalne volje. Drago nam je što se naklonost naše nacije ogleda u tekućem prebrojavanju glasova. Molim sve svoje prijatelje i kolege da ostanu kod glasačkih kutija, bez obzira na sve, dok se rezultati zvanično ne utvrde. Čestitam svim svojim građanima koji su glasali u ime demokratije i učestvovali u izbornom radu i izražavam zahvalnost svakom od njih – rekao je Erdogan.

22:15

Erdogan: 50,30%

Ince: 0,48%

Kiličdarolu: 43,91%

Ogan: 5,31

Povezane vijesti

Đoković u polufinalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Rolan Garosa. On je danas u četvrtfinalnom meču savladao Karena Hačanova 3:1, po setovima 4:6, 7:6, 6:2